RAVNATELJ GRBIĆ OTKRIVA

Policija istražuje javne nabave u HEP-u i HŽ-u

Bionic
Reading

Oliver Grbić, ravnatelj policije, u intervjuu za Jutarnji list opovrgnuo je da je od Vlade bio dobio naputke za nasilno gušenje socijalnih prosvjeda. Demantirao je i da je policija nabavila gumene metke. Također je istaknuo da policija istražuje javne nabave u HEP-u i HŽ-u, dok je u intervjuu za Večernji list najavio kako će se založiti za to da se narkomani prestanu kazneno goniti zbog posjedovanja droge, već da to bude prekršaj

Intenzivno istražujemo javne nabave u HŽ-u i HEP-u, gdje smo ustanovili niz nelogičnosti u strukturi i poslovanju, kazao je Grbić.

Na pitanje je li dobio instrukcije Vlade o postupanju policije u slučaju prosvjeda te jesu li sukladno tome nabavili gumene metke, Grbić je odgovorio da nije bio ni na kakvom sastanku u Vladi i da nije dobio nikakve naputke za nasilno suzbijanje prosvjeda.

'Posjedovanje droge nije kazneno djelo'

Grbić je istaknuo da bi posjedovanje droge za osobnu upotrebu trebalo tretirati samo kao prekršaj. 'Tu ostaje mogućnost i izricanja zatvorskih kazni, ali su na prvom mjestu novčane, što je primjerenije za takav prijestup. Događa se da nakon provedenog cijelog kaznenog postupka prođe i godina dana i da nakon podnošenja kaznene prijave to postane beznačajno kazneno djelo. Takvi su slučajevi samo gomilanje troška na račun poreznih obveznika, a time se nije postiglo ništa', pojasnio je u razgovoru za Večernji list.

'Pravo na prosvjed Ustavom je zajamčen, ali je i obveza organizatora da prijavi prosvjed 48 sati prije njegova održavanja, da osigura redarsku službu. Ako to ne učini, policija može zabraniti održavanje skupa. Naravno da na temelju najava policija radi procjene bi li na tim skupovima moglo doći do većeg narušavanja javnog reda i mira i da se priprema da sve prođe bez narušavanja javnog reda i mira. No policija može primijeniti i sredstva prisile, ali prije toga mora izdati upozorenje. Svaku veću primjenu sredstava prisile smatrao bih porazom demokracije u Hrvatskoj, ali odgovornost nije na policiji, već i na organizatorima mogućih prosvjeda', istaknuo je Grbić.

Ponovio je kako odgovorno tvrdi da nisu nabavili gumene metke, koji se, napomenuo je, i ne mogu prema zakonu upotrijebiti prema skupini.

Na zamjerku da je počeo sječu Faberovih kadrova, Grbić je upitao zašto se njemu odriče pravo da sastavi svoj tim ljudi, na što su pravo imali njegovi prethodnici.

'Ja sam od dolaska na dužnost postavio samo trojicu novih ljudi, a moj prethodnik je u mjesec dana zarotirao tridesetak ljudi. Začudilo me loše stanje međuljudskih odnosa koje sam zatekao u Ravnateljstvu policije. Svjestan sam da moram vratiti povjerenje u policiju. Mislim da ćemo rješavanjem nekih neriješenih slučajeva dokazati kako smo u stanju još bolje i kvalitetnije raditi', pojasnio je novi ravnatelj policije.

Što se tiče pozicije čelnog čovjeka PU zagrebačke Branka Perana, koji je na to mjesto doveden iz PU šibensko-kninske, još u vrijeme mandata Marijana Benka, Grbić je kazao kako smatra da zagrebačka policija mora polučiti bolje rezultate te da čelni čovjek mora biti netko tko potječe iz te uprave i živi sa Zagrebom 24 sata. (Drugim riječima, uskoro će uslijediti i Peranova smjena.)

Grbić je najavio da će policijski USKOK u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku funkcionirati sa 1,2 milijuna kuna, a ne sa 70, koliko je bilo prethodno predviđeno.

'Riješit ćemo i neke neriješene slučajeve. Imamo ozbiljne indicije na temelju kojih bismo uskoro mogli riješiti ubojstvo odvjetnika Lešića i njegova sina i premlaćivanje Josipa Galinca', otkrio je Grbić.

Demantirao je navode da je HDZ-ov čovjek, a što se tiče skupocjenog Rolexa, naveo je da je riječ o poklonu koji je dobio od oca pomorca. Grbić je također pojasnio da je kaznena prijava protiv Berislava Rončevića o nabavi kamiona utemeljena na dokazima. 'Kad sam analizirao cijeli predmet sa svojim suradnicima i u koordinaciji s Državnim odvjetništvom ustanovili smo da postoje elementi kaznenog djela i podnijeli smo kaznenu prijavu. Nije bilo nikakvih pritisaka i potpisao sam je mirne savjesti. Provjeravali smo i navode o još nekim postupcima javnih nabava koje je vodio Ivo Bačić i ustanovili da nema elemenata kaznenog djela', kazao je.