OSJEČKI SIVI DOM

Policija ispituje zaposlenike i štićenike

03.03.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Osječka policija i inspekcija Ministarstva socijalne skrbi od ponedjeljka češljaju osječki Dom za odgoj djece i mladeži zbog medijskih optužbi da maloljetni štićenici navodno masovno koriste alkohol i droge i u domu imaju seksualne odnose, potvrdila nam je danas ravnateljica Doma Jasminka Dević

Policijski i inspekcijski službenici obavili su razgovore s radnicima i štićenicima Doma, a rezultati nadzora očekuju se do kraja tjedna. 'Jučer su radili 12 sati. Dom je ogroman, a sa svima treba obaviti razgovore i pregledati dokumentaciju', kaže Dević naglasivši da zaposlenici maksimalno surađuju s policijom.

Dom na Vinkovačkoj cesti ponovno je u središtu pozornosti javnosti nakon ispovijesti jedne od štićenica i njezinog oca u nedjeljnom Jutarnjem listu da su svim maloljetnicima dostupni antidepresivi, droga i alkohol te da se djevojčice za novac prostituiraju. Osječki umirovljeni obrtnik D. B. (64), otac štićenice sada u trećem mjesecu trudnoće, javno je požalio što je pristao na odlazak 16-godišnje kćeri u Dom nakon obiteljske svađe. Jutarnji navodi izjavu D. B. da je 'Dom na Vinkovačkoj ustanova alkohola, droge, nasilja i seksa'. Otac je ustvrdio da je djevojčica nakon nekoliko mjeseci boravka u ustanovi 'uništena, upropaštena i trudna'. List je lani u svibnju objavio ispovijest nekolicine štićenica o organizaciji njihove prostitucije u koju su navodno upleteni lokalni moćnici i političari, ali dvodnevna policijska istraga to je opovrgnula.

Uprava Doma ima podršku Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi i Stručnog vijeća ustanove. Od Ministarstva socijalne skrbi sindikat je tražio očitovanje i zaštitu 'ustanove, zaposlenika i djece jer se radi o notornim neistinama i lažima'.