netanyahu pod povećalom

Policija ispitala izraelskog premijera zbog sumnjive kupnje njemačkih podmornica

13.06.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ispitala je u utorak policija u istrazi vezanoj uz sumnjivu kupnju njemačkih podmornica vrijednih gotovo dvije milijarde dolara

Kako javljaju agencije, Netanyahu je ispitan u svojem domu, a ispitivanje je potrajalo nekoliko sati. Iako istraga traje već gotovo dvije godine, ovo je prvi put da je policija ispitala izraelskog premijera.

Podsjetimo, Netanyahu se našao na meti istražitelja nakon što je otkriveno kako je David Shimron, premijerov odvjetnik i savjetnik, ali i nećak, zastupnik njemačkog brodogradilišta koje je Izraelu prodalo podmornice.

Izraelski premijer je, naime, ugovorio s Njemačkom posao nabave tri podmornica klase Dupin AIP, vrijedne gotovo dvije milijarde dolara, što je bilo suprotno mišljenju tadašnjeg ministra obrane Moshe Yaalona koji je ubrzo nakon toga i smijenjen.

Osim Yaalona, koji je smatrao kako Izraelu te podmornice nisu bile potrebne, na nepotrebnu kupnju ukazivali su još poneki visokopozicionirani izraelski časnici. Netanyahu je, navodno, pregovarao s njemačkom vladom, a da pritom nije informirao tadašnjeg ministra Yaalona, zbog čega su vikali jedan na drugog kada je procurio plan o kupnji. Yaalon je tada nakratko zaustavio kupnju, ali nakon što je smijenjen Netanyahu je nastavio pregovore s Nijemcima.

>>> Izraelski avioni izazvali pomamu: Svi bi u vojne pilote, doznajte što vam sve treba za taj posao

Nedugo nakon smjene ministra izraelska policija započela je opsežnu istragu kojom bi se utvrdilo je li Netanyahu doista pogodovao njemačkoj tvrtki ThyssenKrupp u pregovorima koji su trajali nesvakidašnje kratko. Policija, također, istražuje povezanost Netanyahuovog kabineta s brodogradilištem u Kielu, a na meti istrage je, pored premijera i njegovog nećaka, umirovljeni časnik i suradnik njemačke tvrtke Miki Ganor.

Netanyahu je još ranije porekao optužbe kako njegovi osobni interesi igraju ulogu u sporazumu o kupnji njemačkih podmornica, naglasivši kako je jačanje izraelske sigurnosti jedini razlog kupnje spomenutih plovila.

  • +23
Benjamin Netanyahu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pritom je u nekoliko navrata opovrgnuo sumnje da je izravno radio pritisak da se kupe podmornice čiju tvrtku zastupaju njemu bliski suradnici.

'Sigurnost Izraela zahtijeva kupnju novih podmornica i obnovu pomorske flote jer ti strateški sustavi jamče budućnost mornarice i osiguravaju postojanje Izraela u predstojećim desetljećima', izjavio je Netanyahu pred izraelskom vladom nakon što su pojedini oporbeni zastupnici u Knessetu tražili istragu. Stoga su zastupnici zatražili od vrhovnog tužitelja Avichaija Mandelblita otvaranje službene istrage, a u nju je uključen i parlamentarni odbor za vanjsku politiku i obranu.

>>> Netanyahu: Prodaja F-16 osnažit će veze s Hrvatskom

Braneći se na saslušanju pred parlamentarnim odborom, Netanyahu je kazao kako su pregovori vođeni profesionalno, bez vanjskih utjecaja te s preporukom izraelskog ministarstva obrane i Nacionalnog sigurnosnog vijeća, a bilo kakvu umiješanost i sukob interesa opovrgnuo je i Shimron, kazavši kako o tome nije razgovarao s premijerom te porekavši svako nastojanje da utječe na odluku.

Netanyahu u inspekciji podmornica kupljenih u Njemačkoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Arutz Sheva TV

Izrael je, naime, u posljednjih dvadesetak godina od Njemačke naručio šest podmornica, a isporuka posljednje očekuje se do kraja ove godine.

Valja napomenuti kako se podmornice smatraju ključnim za sigurnost Izraela jer pružaju mogućnost takozvanog drugog udara u slučaju nuklearnog napada. Iako Izrael tvrdi kako ne posjeduje nuklearno naoružanje, upravo nabavljene njemačke podmornice mogu nositi nuklearne projektile.