ZAKON NA STRANI MUP-A

Policija ignorira Keruma: Split Pride definitivno na Rivi

01.06.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Splitska policija definitivno je razriješila dvojbu oko mjesta održavanja ovogodišnjeg Split Pridea: premda su primili zaključak gradske uprave kojim Parada završava na Prokurativama, i službeno je objavljeno da će se osiguravati skup na Rivi - dakle, onako kako su organizatori prvotno najavili

'Po Zakonu o javnom okupljanju, taj zaključak za nas nije obvezujući. Dužni smo postupati po prijavi organizatora s jasno označenim mjestom i vremenom održavanja manifestacije i sukladno tome ćemo se ponašati', kazao je voditelj Odsjeka za prevenciju u splitskoj policiji Paško Ugrina. Paradu ponosa zakazanu za 9. lipnja, tvrdi, može otkazati jedino ministar Ranko Ostojić ili neka druga ovlaštena osoba u policiji, i to ako procijeni da je ugrožena sigurnost sudionika ili drugih građana.

Premda su u policiji još u četvrtak najavljivali da će organizirati sastanak s organizatorima i gradskim vlastima nakon što ih se službeno obavijesti o premještanju skupa na Prokurative, već u petak od toga su očito odustali pa su objavili da su 'otvoreni za suradnju sa svima'.

'Pripremamo se za događaj, a to znači da smo se, osim brige za sudionike Parade, posvetili i građanima koji žive na najavljenoj trasi kretanja. Trudit ćemo se dati im pravovremenu informaciju, a idućeg tjedna tiskat ćemo prigodni letak s uputama i pozivom na suradnju', kazao nam je Ugrina. Najavio je i da će ovogodišnji Split Pride biti pokriven videokamerama, čije će snimke pomoći policiji u identificiranju eventualnih izgrednika.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov nije želio komentirati odluku policije jer, rekao je, 'ne želi dolijevati ulje na vatru'. 'Ako misle da je to ispravno, neka rade. Samo ne želim da se od Splita radi grad slučaj', kazao nam je Šundov.

Osnovan 'Građanski stožer za obranu Rive'

Bivši ravnatelj splitske Glazbene škole Gordan Sladoljev, jedan od pripadnika građanske inicijative koja se protivi održavanju Pridea na Rivi, nakon odluke policije osnovao je 'Građanski stožer za obranu Rive'. Najavio je da će splitsku šetnicu 'štititi nenasilnim metodama', odnosno da će za vrijeme Parade sjesti na Rivu i 'tijelima braniti Split i hrvatske zakone'.

'Ovisno o razvoju događaja pozvat ćemo građane da nam se pridruže, neovisno o tome kojoj stranci pripadaju. Pozvat ćemo sve hrvatske narodnjake i vjernike, sve katolike, muslimane i pravoslavce. Pozvat ćemo mlade i stare, žene i muškarce, zaposlene i nezaposlene', najavio je Sladoljev. Smatra da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić morao osuditi organizatore koji krše odluku gradskih vlasti, umjesto da ih podržava.

Inače, po Sladoljevu, u procesu pristupanja Europskoj uniji Hrvatska je dovedena i situaciju da 'izvozi novac i bogatstvo, a uvozi gay paradu'.