FRKA ZBOG FREE TIBETA

Policija i vatrogasci upali u Mediku zbog grafita

15.05.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Zagrebački policija i vatrogasci došli su na intervenciju u Autonomni kulturni centar Medika, koji se nalazi u Pierottijevoj ulici, nedaleko od hotela Westin, da bi s krova zgrade izbrisali grafit Free Tibet

U zagrebačkoj policiji su nam kazali da su zaprimili dojavu o spomenutom grafitu te da su na teren odmah poslani vatrogasci i policija kako bi ga uklonili. U PUZ-u su nam pojasnili kako su dužni uklanjati grafite s javnih površina, a u ovom slučaju je riječ o zgradi u vlasništvu Grada Zagreba.

Promptna reakcija policije i vatrogasaca može se povezati s boravkom kineske delegacije u Zagrebu. Naime, danas se u zgradi Hrvatske gospodarske komore na Rooseveltovom trgu, nedaleko od sjedišta Medike, odvija hrvatsko-kineski poslovni forum.

Tibetanci se više od 50 godina bore za neovisni Tibet koji se nalazi pod kineskom vlašću. Dvotjedni ustanak protiv kineske okupacije započeo je 10. ožujka 1959, a okončan je bijegom duhovnog vođe Dalaj-lame, koji se nalazi u egzilu u Indiji.

Brojni Tibetanci žale se da im kineska vlast guši religiju i kulturu te strahuju da će njihov tibetanski identitet nestati pod sve većom dominacijom Hana, većinske etničke skupine u Kini.

U znak prosvjeda protiv kineske dominacije masovno se spaljuju tibetanski svećenici.