ZBOR SUDSKIH NOVINARA

Policija i odvjetnici pritišću sudske izvjestitelje!

25.10.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) prosvjeduje i upozorava na prozivanja, pritiske i prijetnje novinarima koji prate slučaj Pukanić

'Tijekom cijelog sudskog postupka optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića novinare se učestalo proziva, čime se posebno sada, uoči presude, stvara dojam da će biti donesena pod utjecajem medijske hajke', upozorava Zbor sudskih izvjestitelja u priopćenju koje potpisuje predsjednica Ana Rajić

Novinare koji izvještavaju o suđenju na taj se način etiketira i smatramo da se, poučeni iskustvom iz ranijih slučajeva, tako stavlja u poziciju mete za odstrel strani koja ishodom postupka neće biti zadovoljna.

Sudske izvjestitelje posebno brine što novinare zbog tendencioznosti i pristranosti od atentata na Pukanića i Franjića s vremena na vrijeme prozivaju i policija i tužiteljstvo i odvjetnici.

'Vrhunac je prozivanje novinara za stvaranja medijske hajke i dojma da će oni, a ne sudsko vijeće donijeti presudu, sada, pred kraj sudskog postupka. U svojim završnim govorima branitelji optuženika uporno prozivaju novinare za neobjektivnost u izvještavanju. Iako to nigdje nije napisano, čak se navodi da mediji procjenjuju kolike će kazne biti izrečene optuženicima', istiže ZSI.

Napominju i da 'i policijski dužnosnici na način izvještavanja o 'slučaju Pukanić' pokušavaju utjecati učestalim pozivima urednicima pojedinih redakcija'.

'Kako se mediji prozivaju i u sudnici, pred okrivljenicima se stvara dojam da novinari imaju utjecaja na tijek postupka protiv njih. Novinari - sudski izvjestitelji profesionalci su koji samo rade svoj posao. Izvještavaju javnost i propituju rad institucija, što je njihova obveza i pravo, unatoč neformalnim, ali eksplicitnim pritiscima iz centara moći i aktualne vlasti', upozorava Zbor sudskih izvjestitelja.

Zbor traži da se s ovakvim pristiscima prestane, a od policije da adekvatno reagira na prijetnje novinarima. Zbor će s ovime upoznati i Hrvatsku odvjetničku komoru i Međunarodne organizacije za zaštitu novinara.