ČEMU VIDEONADZOR?

Policija i Hajduk kriju snimku Kerumove tučnjave

13.09.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Suprotno višegodišnjoj praksi, splitska policija i puna tri dana nakon utakmice Hajduka i Dinama te incidenta u svečanoj loži inzistira da je jedino Slovenac Damjan Rovšek prekršio zakon. Bez obzira na fotografije koje jasno pokazuju da je i gradonačelnik Željko Kerum sudjelovao u naguravanju, bez obzira na Rovšekovu izjavu da su ga 'trojica udarala po rebrima', slučaj će se očito zaključiti tek na jednoj prekršajnoj prijavi

Policija, inače, u pravilu podnosi prijave zbog narušavanja javnog reda i mira protiv svih strana koje sudjeluju u tučnjavi ili naguravanju, bez obzira na krivnju, a praksa na stadionima i oko njih još je rigoroznija. Nekoliko stotina navijača svih hrvatskih klubova i danas ima zabranu posjećivanja nogometnih utakmica upravo zbog incidenata sličnih Rovšekovom i Kerumovom, no zakon se, očito je, ipak ne primjenjuje toliko dosljedno kada se radi o svečanoj loži.

Za Ministarstvo unutarnjih poslova prilično je neugodna činjenica da se na fotografijama posljednjeg incidenta na Poljudu nalaze i neki njihovi djelatnici, pa je očito odlučeno da se slučaj što prije treba pospremiti u zaborav. Uostalom, radi se o Željku Kerumu, prema kojemu je upravo splitska policija u više navrata pokazala benevolentnost - posljednji put u slučaju incidenta u kojemu je sudjelovao njegov sin Joško s prijateljima, kada su nakon svađe pretukli dvojicu pijanih mladića toliko da su sami sebi slomili šake. Kerum junior izvukao se.

Na inzistiranje tportala iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske dobili smo službeni odgovor u kojemu stoji da su 'prikupljena sva relevantna saznanja o događaju, utvrđena kronologija i dinamika događaja u odnosu na vrijeme, mjesto, intenzitet i način počinjenih prekršaja te ulogu aktera'. Prevedeno: sve su dobro istražili, pa potom zaključili da prijavu treba podnijeti jedino protiv Rovšeka. Upravo zato su samo njega testirali na alkohol (izmjereno mu je 0,56 promila, neznatno preko granice dozvoljenog), a nikome nije ni palo na pamet ponuditi alkometar i Željku Kerumu. Jer, eto, nije sudjelovao u incidentu...

Navijač koji je iznervirao Keruma

Službenoj policijskoj verziji moralo bi se vjerovati da na Poljudu ne postoji supermoderan videonadzor, s kamerama koje u svakom trenutku pokrivaju svaki kutak stadiona. Dapače, upravo u zgradi splitske Policijske uprave postoji prostorija za nadzor s desecima monitora, na kojima se tijekom cijele utakmice nadgledaju događanja na tribinama. Međutim, do snimke incidenta jednostavno je nemoguće doći.

'Video nadzor sportskih objekata u nadležnosti je vlasnika i upravitelja', odgovorili su nam u policiji, a  iz Hajduka nam je službeno poručeno da su snimke dužni dostaviti policiji u slučaju prekršajnih ili kaznenih postupaka. 'Isključeno je korištenje snimki sigurnosnih kamera u neke druge svrhe, pa tako i u svrhu javnog informiranja', prenijela nam je voditeljica Odjela za odnose s javnošću Hajduka Laura Visković.

Eto, i snagama reda i klubovima nije problem plasirati u javnost materijale kada treba dokazati huliganstvo na navijačkim tribinama - kada je riječ o svečanoj loži, gradonačelnicima i samim policajcima, priča je nešto drukčija.