ZBOG ZALEĐENIH ULICA

Policija i DORH istražuju splitske čelnike

09.02.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Nakon prošlotjednog fijaska i višednevne paralize grada, splitska vlast konačno se počela ozbiljno pripremati za novi nalet snijega koji se očekuje od petka. Ovog puta radnici komunalnih tvrtki neće imati 'snježni dan', osnovano je operativno dežurstvo u Banovini, a od prvog trenutka u pogonu će biti 33 vozila i dvjestotinjak ljudi. Već od noći s četvrtka na petak gradske ulice će se preventivno posipati solju

'Gradski autobusi neće voziti, a Čistoća neće uklanjati smeće sve dok ne dobiju odobrenje za izlazak na ulice. Osnovni prioritet nam je sigurnost građana i imovine, a zbog toga smo spremni i gledati ružnu sliku pretrpanih kontejnera', kazao je dogradonačelnik Splita Jure Šundov i pozvao građane da zavežu vrećice sa smećem kako se ono ne bi rasipalo po ulicama.

Gradska uprava odobrila je predsjednicima gradskih kotareva i mjesnih odbora angažiranje svih strojeva za čišćenje snijega u njihovim kvartovima i obećala podmiriti račun, a šef komunale Pave Zaninović najavio je da će građane opskrbiti i lopatama. Njih je, doduše, jučer nestalo u svim trgovinama na splitskom području, pa će se dodatni kontingent pokušati nabaviti preko većih trgovačkih centara.

'Strojevi će raditi na ulicama, ljudstvo na pločnicima, a tvrtka Point zadužena je za staru gradsku jezgru. Vjerujem da će se i građani uključiti u čišćenje snijega i da će to raditi s veseljem, uz pjesmu. Ako treba, svirat ću i gitaru', veseo je splitski dogradonačelnik Šundov. Naljutili su ga jedino mediji konstantno prozivanje, posebno o nesretnoj obitelji koja se otrovala u kući u centru grada do koje vozilo Hitne pomoći nije moglo pristupiti.

'Nije u redu da mediji ovim ljudima koji odlično rade svoj posao nameću morbidni osjećaj krivnje zbog kojeg po noći ne mogu spavati. Ako me netko odluči odstrijeliti tiskom, ja ću se braniti', kazao je Šundov i zaključio da 'ono što zanima novinare, javnost ne zanima. Ipak, čini se da mediji ipak nisu jedini koje zanima ovotjedni kaos u Splitu: policija i Državno odvjetništvo neslužbeno su potvrdili da potencijalnu kaznenu odgovornost splitskih gradskih čelnika jer danima nisu poduzeli sve što je potrebno da bi grad normalno funkcionirao. Povod za to je izuzetno visok broj ozlijeđenih građana i činjenica da su se javne površine i prometnice očišćene tek nakon pet dana, dok je gradonačelnik u međuvremenu izjavio da mu je sve skupa 'pomalo smiješno'.

U splitskoj bolnici također se pripremaju za novu izvanrednu situaciju, poučeni brojkom od preko 800 ozlijeđenih na ledu u posljednjih šest dana. Samo tijekom četvrtka prijepodne primili su novih 44 pacijenta. Jedna djelatnica bolnice dobila je otvoreni prijelom potokoljenice, jedan građanin slomio je kralježnjicu.

Nakon izjave Nevenke Bečić da 'većina ozlijeđenih nisu građani Splita' iz Ministarstva zdravlja zatražena je i službena statistika o profilu pacijenata, no za to će vjerojatno morati pričekati prolazak novog hladnog vala...