NEPOŽELJNE LEBDEĆE DASKE

Policija i Amazon objavili rat omiljenom blagdanskom poklonu

17.12.2015 u 21:20

Bionic
Reading

Vodeći britanski i američki trgovački lanci omiljeni su ovogodišnji blagdanski poklon u obliku 'hoverboarda' odlučili prognati sa svojih polica. Slično mišljenje o ovoj samobalansirajućoj dasci s dva kotača imaju i vlasti u pojedinim gradovima Sjedinjenih Država i Australije te su zabranile prometovanje samobalansirajućim daskama jer ih smatraju vozilima koja se ne mogu registrirati

Iako se balansiranje hoverboardom u prvi mah čini zabavnim jer privlači brojne poglede zavidnika, odlazak na posao ili ‘zujanje’ po šoping centrima na dasci znatno je opasnije nego što se čini. No unatoč brojnim znanstvenim studijama koje pokazuju da su lebdeće daske opasne po samog korisnika, ali i ostale sudionike u prometu, oni koji su se dočepali svojih dasaka po cijeni od 300 dolara naviše ne kane odustati od hoverboarda kojim, kako kažu, spajaju ugodno s korisnim.


Trgovac nekretninama Raphael Vargas iz Washingtona jedan je od najžešćih pobornika hoverboarda, za koji kaže da mu je olakšao svakodnevni život. ‘Zbog daske više ne moram pješačiti pješačkim zonama, već se zabavljam lebdeći po zraku. Znatno brže obavim i kupnju, a usput popričam sa znatiželjnicima’, kazao je biznismen u razgovoru za francusku novinsku agenciju AFP.

Sličnog je mišljenja i Tony Le, vlasnik trgovine u New Jerseyju, a svoj hoverboard nabavio je u Kini te je oduševljen njime odlučio otvoriti specijaliziranu trgovinu za daske i dodatnu opremu. ‘Već za deset minuta možete naučiti upravljati daskom koja će vam promijeniti život nabolje. Mislim da će je uskoro svatko imati u prtljažniku svojeg automobila’, uvjeren je trgovac.

Kolika je popularnost lebdećih dasaka, govori i podatak da trgovine koje ih iznajmljuju niču kao gljive poslije kiše, osobito u Kaliforniji i Floridi, u kojima je život ionako opušteniji nego u ostalim dijelovima SAD-a. Michael Tran, suvlasnik trgovine koja se bavi prodajom i iznajmljivanjem lebdećih dasaka na kalifornijskoj plaži Venice, kazao je u razgovoru za AFP da je ona revolucionaran izum dostupan svakome. ‘Potražnja je toliko velika da ne možemo udovoljiti svim zahtjevima kupaca’, kazao je Tran, dodajući kako hoverboard nije vozilo, već produžetak nogu. Juan Rodriguez, također trgovac lebdećim daskama iz Miamija, prezadovoljan je poslom pa razmišlja o tome da otvori čitav lanac prodavaonica i iznajmljivačnica hoverboarda. ‘Daska je najprihvatljivija opcija u prometu. Mala je, možete je nositi u rukama, ne treba parkirališni prostor. S njom možete ući u restoran i nakon naručivanja samo odložiti ispod stola’, hvali njene mogućnosti Rodriguez, podsjećajući da je postala naša stvarnost te da su je popularizirale zvijezde poput Chrisa Browna i Justina Biebera jer je koriste u svakodnevnom prometovanju.

Oduševljenje lebdećim daskama, koje podsjećaju na onu iz filma ‘Povratak u budućnost’, s korisnicima ne dijele pojedine američke gradske vlasti, ali i vlasti u australskoj državi Novi Južni Wales te su u potpunosti zabranile prometovanje daskom. Slično je i u New Yorku, koji je na prijedlog gradske policije zabranio korištenje hoverboarda, segwaya i ostalih ‘osobnih prometala’. Naime, gradske vlasti smatraju da svako motorno prijevozno sredstvo mora biti registrirano, a kako se lebdeća daska ne može registrirati, ona je izbačena iz prometa. Daske su prognane i iz hodnika i učionica kalifornijskih sveučilišta zbog rizika od požara koji može izazvati punjiva baterija.
 
Niz pritužbi na sigurnost hoverboarda nagnao je američkog online šoping giganta Overstock da ga od početka prosinca makne iz prodaje, a onima koji su ga kupili ponuđen je povrat novca. Britanske vlasti su pak ove godine zaplijenile 15.000 dasaka, a britanski ogranak Amazona upozorio je kupce kako pojedini modeli hoverboarda uzrokuju opasnost od požara, savjetujući im pritom da ih odmah bace u smeće. Valja napomenuti da se, pored vlasti i vlasnika hoverboarda, lome koplja i na relaciji samih proizvođača dasaka koji se bore za primat na tržištu, ali i za pravo na patent. Stoga ne čudi to da su sve učestalije tužbe i protutužbe među proizvođačima hoverboarda, za koji, unatoč svim zabranama, kažu da je budućnost.