novost s istoka

Policija Hong Konga ima novo rješenje za maskirane prosvjednike 'koji se igraju vatrom'

06.08.2019 u 22:58

Bionic
Reading

Hongkonška policija spremila je novi plan kako se obračunati s maskiranim prosvjednicima - prskat će ih tekućom bojom. Nakon što se poprska po osobi, tekuća boja ostaje na koži ili odjeći, što bi policiji trebalo olakšati prepoznavanje relevantnih osoba ako je potrebno, objavila je policija. Hong Kong se već dva mjeseca suočava s valom prosvjeda građana koji su zabrinuti zbog narušavanja sloboda i visokog stupnja autonomije koja im je zagarantirana nakon što je nekadašnja britanska kolonija vraćena pod kinesku vlast 1997. godine

Takva tekuća boja, za koju se kaže da je bezopasna i jestiva, može se dodati u vodu ili otopinu suzavaca. Tekuća boja može se uliti u prijenosni uređaj za raspršivanje ili vodene mlaznice koje bi policajci na terenu koristili protiv prosvjednika, objasnio je policijski načelnik Louis Lau Siu-pong u videu koji je u nedjelju objavila policija Hong Konga.

Naglasio je da hongkonška policija ima stroge smjernice o korištenju takvog spreja i da će ga upotrijebiti ovisno o okolnostima.

Kina je izdala snažno upozorenje prosvjednicima u Hong Kongu kazavši kako će im se njihovi pokušaji "igranja s vatrom obiti o glavu". Glasnogovornik kineskog ureda za Hong Kong rekao je prosvjednicima da "ne podcjenjuju čvrste odluke centralne vlade". Antikineske snage su zaslužne za nasilje u gradu, dodao je.

Narodno-oslobodilačka armija Kine snažna je sila i zaštitit će svaki dio svog teritorija, istaknuo je glasnogovornik upitan o mogućem slanju kineskih vojnih snaga na prosvjede u Hong Kong. U tom megapolisu na jugu Kine koji proživljava svoju najtežu političku krizu već osam uzastopnih vikenda održavaju se masovni prosvjedi koji prerastaju u sukobe između malih radikalnih skupina i snaga reda.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u ponedjeljak je upozorila da je grad "na rubu vrlo opasne situacije". U svom prvom medijskom pojavljivanju u dva tjedna, optužila je aktiviste da iskorištavaju zakon o izručenju kako bi prikrili svoje stvarne ciljeve. Nakon više od dva mjeseca njihova održavanja, ne postoje naznake o smanjenju ili prekidu prosvjeda koji su počeli zbog kontroverznog zakona o izručenju. Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji počeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini.

Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica. Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva. Ti su prosvjedi do danas najveći izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je preuzeo dužnost 2012. godine, a odvijaju se u vrijeme kada je Kina u sve ozbiljnijem trgovinskom ratu s SAD-om te se susreće sa slabljenjem gospodarstva u politički osjetljivom trenutku.

  • +3
Prosvjed u Hong Kongu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.