DEMONSTRIRANJE ZABRANJENO

Policija hapsi aktiviste uoči kraljevskog vjenčanja

28.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Još se mogu tolerirati masovne demonstracije protiv Cameronove vlade i mjera štednje koje su ostavile bez posla pozamašan broj ljudi, no prosvjedi protiv ili za vrijeme kraljevskog vjenčanja u petak apsolutno ne dolaze u obzir. Već je uhićeno nekoliko aktivista za koje se pretpostavlja da bi mogli biti problematični, dok je drugima odbijen zahtjev za održavanje demonstracija

Oko 5.000 pripadnika Scotland Yarda pobrinut će se da se veza princa Williama i Kate Middleton ozakoni bez incidenata. Premda ne postoji izravna prijetnja od nereda, prema procjenama policije, za istu se procjenu pobrinula i odredba prema kojoj oko šezdesetak osoba neće imati pravo pristupa Londonu na dan vjenčanja. Riječ je o ljudima koiju su za vrijeme nedavnih sindikalnih i studentskih štrajkova bili nešto glasniji i poduzetniji od ostalih, da se izrazimo pomalo eufemistički.

No, kako prenosi BBC, osim šezdesetorke s crne liste, još je šestoro njih uhićeno zbog bojazni da bi u petak mogli raditi nerede i baciti mrlju na kraljevsku ljubavnu idilu. Iz Scotland Yarda najavljuju da će pozatvarati još nekolicinu u sljedećih dan, dva.

Osim spornih pojedinaca, problem je stvorila i islamska organizacija 'Muslimani protiv križarskih ratova' koja je prijavila demonstracija za petak pred Westminsterskom opatijom i bila glatko odbijena. 'Napravili bismo pogrešku kada ne bi uzeli u obzir mogućnost spontanih prosvjeda, ali da kažemo vrlo jasno – to će biti dan radosti, slavlja, veličanstva. To je fantastičan dan za Veliku Britaniju', rekla je policijska narednica Christine Jones.

S druge strane, nacionalistička grupa English Defence League objavila je da će održati protudemonstracije ukoliko navedena islamska skupina dobije dozvolu za prosvjed. Još je jedna organizacija povezana sa Srednjim istokom pokušala prijaviti okupljanje, također bezuspješno, no iz Scotland Yarda najavljuju da će biti moguće 'statički' prosvjedovati na lokacijama koje se ne nalaze na rutama kojima će prolaziti kraljevski mladenci.

Također se pozivaju prisutni civili da obavljaju posao doušnika te na licu mjesta prijavljuju policiji osobe koje se ponašaju sumnjivo.

Ken Wharfer, bivši policijski dužnosnik za zaštitu princeze Diane, izjavio je da londonski bobbyji imaju vrhunsko iskustvo u zaštiti ceremonijalnih događaja, za razliku od kontroliranja demonstracija. Stvarno izuzetan kompliment.