OBLAK U OBRUČU

'Policija griješi, Zagorca ne poznam'

05.03.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Slovenski poslovni čovjek Miro Oblak u četvrtak je priopćio da je iz medija saznao da se u Austriji protiv njega vodi istraga u vezi Hypo grupe te istaknuo da je projekt koji je on izgradio uz pratnju te banke okončan 'kao jedna od rijetkih uspješno okončanih inozemnih investicija u hrvatsko gospodarstvo'

Reakcija Mire Oblaka uslijedila je nakon što je u srijedu austrijski dnevnik Standard objavio, a prenijela Hina, da je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu svoju istragu u predmetu Hypo Alpe Adria grupe proširilo na umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca i na slovenskog poslovnog čovjeka Mira Oblaka.

Ističući da priopćenje šalje kao nekadašnji suvlasnik tvrtke Rezidencija Skiper koja je na Crvenom Vrhu u Savudriji, podigla kompleks vila i Hotel Kempinski Adriatic te golf igralište, Miro Oblak navodi da je 'iz medija saznao da ga austrijsko državno odvjetništvo navodno sumnjiči za nešto' i da će poduzeti 'sa svojim odvjetnicima, sve da najprije vidi o čemu se radi'.

'S Hypo bankom sam imao poslovne veze, a oni su kreditirali i projekt u Savudriji. Isprva su to bili korektni poslovni odnosi, a u nastavku suradnje rekao bih - nimalo idilični', piše Oblak.

Za projekte golfa, vila i hotela Kempinski su od Hypo banke bili odobreni namjenski krediti, projekt je okončan, proteklog ljeta je i otvoren hotel te zaposleno 200 ljudi, piše Oblak ističući da je 'to jedna od rijetkih uspješno okončanih inozemnih investicija u hrvatsko gospodarstvo'. Oblak drži da 'informacija koja je plasirana u austrijske medije ima veze s njegovom izjavom protiv tadašnjih čelnika banke'. Naime, Oblak je, kako sam kaže, izjavio da je Hypo banka, nakon što je on izišao iz cijelog projekta, mogla preuzeti vlasničke udjele slovenskog Vegrada za jedan euro i postati vlasnik cijelog kompleksa.

'A zašto to nije učinila, ne bih htio spekulirati, vjerojatno će istraga odgovoriti i na to pitanje', navodi Oblak koji je u priopćenju također opovrgnuo bilo kakvu vezu s Vladimirom Zagorcem naglašavajući da 'tog čovjeka nikada nije ni upoznao, a kamoli poslovao s njim'.