četverostruko ubojstvo i samoubojstvo

Policija otkrila detalje subotnjeg masakra u Šibeniku i Vodicama: Istraga ide u dva smjera, poznato i iz kakvog je oružja pucano. Počinitelj je već ranije imao posla s policijom

01.02.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Nakon subotnjeg četverostrukog ubojstva i samoubojstva u Vodicama i Šibeniku policija je održala konferenciju za novinare i otkrila detalje tog nezapamćenog zločina

Policijska uprava šibensko-kninska na konferenciji za medije izvijestila je o detaljima ovog nezapamćenog zločina.

Policija je u subotu u 12.56 zaprimila dojavu da je u Vodicama, u vozilu pored ceste, pronađen mrtav muškarac. Očevidom je utvrđeno da se radi o 47-godišnjaku koji je pronađen u automobilu s više prostrijelnih rana na tijelu. U 13.23 policija je od Hitne medicinske pomoći zaprimila dojavu o pronalasku tri mrtve osobe, žene i dvojice muškaraca, u jednom objektu na Južnoj magistrali. Policija je utvrdila da se radi o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, a za koje je utvrđeno da su umrli nasilnom smrću i da na tijelu imaju prostrijelne rane.

Video: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Odmah nakon prikupljena saznanja o mogućem počinitelju kaznenih djela raspisana je potraga za njim i obaviještena javnost da se potražuje vozilo Škoda Karoq sive boje, registarskih oznaka ŠI-959-HF. Također je cijeli operativni sastav šibenske policije s policijskim upravama zadarskom i splitsko-dalmatinskom uspostavio kontrolne punktove na ulazima/izlazima radi detekcije i pronalaska počinitelja.

Tijekom provođenja očevida na oba mjesta pronalaska mrtvih tijela, kojima je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika, u 18.22 policija je dobila dojavu da je na području Vodica pronađeno osobno vozilo za kojim je raspisana potraga te mrtvo tijelo osobe osumnjičene za počinjenje kaznenih djela, 57-godišnjaka.

Svih četvero ubijenih imali su prostrijelne rane, a tijela svih mrtvih osoba prevezena su na Odjel patologije bolnice u Šibeniku radi obavljanja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. Korištena vozila su prebačena u krug Policijske uprave te će se tijekom dana provesti očevid.

  • +30
Ubojstvo na području Šibenika Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Utvrdili su kako je počinitelj u subotu nešto prije 11 sati najprije ubio tri osobe u Šibeniku kineskom verzijom kalašnjikova. Potom je u Vodicama parkirao automobil ispred trgovine u vlasništvu Tedija Slamića i čekao ga gotovo dva sata.

Kada je on ušao u svoj automobil, počinitelj je ispalio rafal prema njemu. Potom se uputio prema izlazu iz Vodica. Skrenuo je s glavne ceste i na makadamskom putu izvršio samoubojstvo. Posjedovao je i pištolj te zračnu pušku.

Policija je naglasila da s velikom vjerojatnošću pretpostavlja da su automatskom puškom počinjena sva četiri ubojstva. Vještačenja su još u tijeku.

Potvrdili su da su motiv zločina poslovni odnosi između počinitelja i žrtava.

Policija istražuje kako je počinitelj došao do kalašnjikova koji je ilegalno posjedovao.

Naglašeno je da je građanima omogućena anonimna predaja ilegalnog oružja bez ikakvih sankcija.

Na pitanje je li ubojica najavio svoj čin i je li nađeno oproštajno pismo, rečeno je kako je iza policije dvodnevna intenzivna istraga te da su izuzeli značajnu poslovnu dokumentaciju vezanu za stečajni postupak. U kontaktu su s Trgovačkim sudom u Zadru.

'Nije bilo naznaka da bi moglo doći do ovako tragičnih posljedica', rečeno je.

Radilo se o dojavi građana vezanoj za obje prijave ubojstava, i u Šibeniku i u Vodicama.

Poslovni sastanak dogovoren je u skladištu u Šibeniku između tri ubijene osobe i još jedne za kojom je raspisana tjeralica.

Očevidom na mjestu ubojstva u skladištu pronađeno je 16 čahura kalibra 7,62, a u Vodicama 21 čahura.

U vozilu počinitelja nađen je pištolj Zastava, uz prigušivač i preko stotinu komada streljiva.

U jednoj njegovoj kući također je pronađeno streljivo, zračna puška s optikom, a u drugoj je nađena dokumentacija o stečaju njegove tvrtke.

Sve je oružje bilo ilegalno iako je počinitelj bio lovac i prethodno je legalno posjedovao oružje, no oduzeto mu je u prekršajnom postupku.

Počinitelj je od 2002. dobio dozvolu za tri lovačke puške i lovački pištolj. Godine 2009. sve mu je oduzeto zbog nasilničkog ponašanja u obitelji.

Nakon toga se tek nastupom rehabilitacije od tri godine, od 2010. godine, počinitelj razveo od supruge nad kojom je počinio prekršaj.

  • +24
Ubojstvo u Vodicama Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Poslije toga je ponovno imao legalno oružje 2018. godine, a ono mu je opet oduzeto zbog kaznenog dijela prijetnje, no nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Kada mu je policija došla u kuću, utvrdili su da ga je držao suprotno zakonu i od rujna 2018. nema oružje.

Pretpostavljaju da je počinitelj ilegalno nabavio oružje nakon 2018.

Policija do ubojstava nije imala ikakvih saznanja o nesuglasicama između tih osoba niti se itko od njih obratio policiji.

Na pitanje o sastanku u skladištu rečeno je da je poslovni sastanak trebao početi u 10 sati.

Na pitanje kako je ubijen suprug stečajne upraviteljice policija je rekla da još nema detalja o tome.

Podsjetimo, Branko Koloper, vlasnik tvrtke Matkol u stečaju, u Šibeniku je automatskim oružjem likvidirao bračni par Marija i Radojku Danek te Tonija Šparadu, a u Vodicama izvršnog direktora maloprodajnog lanca Djelo, Tedija Slamića.