BAUK I OSTOJIĆ NAJAVILI

'Policija će brisati one koji su višak na biračkom popisu!'

03.05.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Popisi birača u Hrvatskoj su dugotrajan problem s kojim se uhvatiti u koštac dosada ni volje, a ni prave želje, osim na deklarativnoj razini, nije imala nijedna Vlada. Konačno rješenje na tom polju, međutim, opet obećava Kukuriku koalicija na vlasti

'Biračke popise moramo riješiti zbog sebe, a ne zbog Europe. Ili smo uređena država, ili nismo. Birački popisi doista nemaju utjecaja na rezultat izbora za Europski parlament jer je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, ali imaju itekako velik utjecaj na rezultate lokalnih izbora i zato ih dotada moramo i srediti', kazao je ministar uprave Arsen Bauk novinarima uoči današnje sjednice Vlade, a nakon što je na nered u popisima opet stigla i kritična opaska iz Europske unije.

'Kada sam govorio o potpunom sređivanju do sljedećih parlamentarnih izbora, mislio sam na ugovore s drugim državama koje bi nas obavijestile o činjenici da je neki hrvatski državljanin umro u inozemstvu. Ali, kao što vam je poznato - ako se dobro kontroliraju izbori, mrtvi ne glasaju pa onda ni ne mogu utjecati na rezultat izbora', zaključio je Bauk.

U poslu oko sređivanja biračkih popisa može računati na pomoć kolege ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji je dodao: 'MUP u suradnji s Ministarstvom uprave pripremio je Zakon o boravištu i kad ga Sabor usvoji, bit će to podloga za efikasniju i kvalitetniju funkciju policije u utvrđivanju boravišta svih državljana Hrvatske i podloga za raščišćavanje biračkih spiskova.'

'Policija će, naime, izbrisati iz evidencije one koji čine višak na biračkom popisu, a to su mahom oni koji ne stanuju u Hrvatskoj', objasnio je Bauk te poručio da će se 'izbori 2013. održati po sadašnjem teritorijalnom ustroju, a o daljnjim koracima će se još voditi široka rasprava'.