GENERALNO ČIŠĆENJE U DUBROVNIKU

Policajci s fotorobota pod istragom

17.02.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Sve je više dokaza, indicija i tragova da su neki dubrovački policajci duboko uvučeni u slučaj smrti Britt Lapthorne. Zagonetna pogibija ove mlade Australke pokrenula je cijeli niz smjena u dubrovačkoj policiji zbog sumnje da su neki policajci sudjelovali u prikrivanju i toleriranju teških kaznenih djela, otkriva Nacional

Priznanje načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca na tiskovnoj konferenciji proteklog tjedna u Valbadonu da fotoroboti dvojice muškaraca, mogućih otimača ili zlostavljača triju australskih djevojaka, objavljeni u emisiji 'Sunday Night' australske televizije Channel 7, odgovaraju dvojici djelatnika PU dubrovačko-neretvanske, otvorilo je mnoga pitanja.

Borovec tada, iako bi to bilo logično, nije spomenuo njihova imena, ali je istaknuo da su to uzorni policajci. Identitet dvojice dubrovačkih policajaca Ivice Rudinovića i Dragana Palamete objavio je Nacional. Odmah je postalo jasno da je Rudinović zbog nekih grijeha iz prošlih vremena, zbog čega je protiv njega bio pokrenut i stegovni postupak, daleko od uzornog policajaca.

Priča o tome da su upravo policajci Rudinović (Temeljna policija) i Palameta (Odjel za borbu protiv droga) po službenoj dužnosti legitimirali neke strankinje, odmah je bilo jasno, doimala se čudnom.

Sve je više dokaza, tragova i indicija da Ravnateljstvo policije zna da postoji opravdana sumnja da su neki dubrovački policajci duboko uvučeni u slučaj Lapthorne. Ravnateljstvo policije svjesno je da je istraga nakon nestanka mlade Australke bila puna propusta.

Temeljita istraga o propustima i mogućoj umiješanosti djelatnika PU Dubrovnik u ovaj slučaj ukazala bi na niz nezakonitosti i kriminalnih radnji u mandatu načelnika PU dubrovačke Ivana Krešića, smijenjenog 39 dana nakon nestanka Britt Lapthorne. Prvi potez novog ravnatelja policije Vladimira Fabera bilo je smjenjivanje načelnika Krešića 27. listopada 2008. Naime, Krešić je na čelo dubrovačko-neretvanske policije došao po političkoj liniji i odlukom HDZ-a. Tvrdi se da je čovjek od povjerenja Luke Bebića, predsjednika Sabora.

Nacional je iz krugova bliskih policiji doznao da je hrvatska policija počela provoditi detaljnu kontrolu zakonitosti postupanja svih uključenih u obradu slučaja zagonetnog nestanka i pogibije Britt Lapthorne. Ta kontrola zakonitosti postupanja obuhvaća i postupanje Ivice Rudinovića i Dragana Palamete, koji su se počeli dovoditi u vezu s mogućim napadima na strane turistkinje u Dubrovniku, uoči i nakon stradavanja Britt Lapthorne. Ravnateljstvo policije tu kontrolu provodi jer je svjesno da je u istrazi nakon nestanka Britt Lapthorne bilo puno propusta, a ti propusti bili su izravan povod, ali ne i jedini uzrok čistke u dubrovačkoj policiji - u ponedjeljak je smijenjeno 70 posto lokalnog zapovjednog kadra.

Nacional doznaje da su australski novinari za identitet dvojice policajaca s fotorobota doznali od australske policije mnogo ranije nego hrvatski mediji. Neki krugovi bliski vladi sumnjaju da su za njihov identitet mogli doznati od australskih policajaca koji su zajedno s dubrovačkom policijom u Dubrovniku prije nekoliko mjeseci pokušali rasvijetliti okolnosti nestanka i pogibije Britt Lapthorne. Između osam australskih policajaca bio je i jedan koji je podrijetlom iz Srbije, pa dobro razumije hrvatski jezik.

Tri izvora za Nacional su izjavila da se sumnja da pojedini pripadnici dubrovačke Specijalne, a sada Interventne policije, godinama reketare niz uspješnih dubrovačkih klubova, kafića i noćnih zabavišta, pružajući im 'zaštitu'. Isti izvori tvrde da neki pripadnici policije često ostvaruju bliske kontakte sa strankinjama koje dolaze na odmor u Dubrovnik. Prema istim izvorima, neki od korumpiranih policajaca su vjerojatno strankinje pokušavali nagovoriti na noćni provod koji bi uključivao i seks bez obveza.

Nacional dalje navodi, pozivajući se na izvore u dubrovačkoj policiji, da se već duže vrijeme sumnja da se u Dubrovniku dilanje droge i prostitucija odvijaju pod policijskom zaštitom u jednom dubrovačkom kafiću, udaljenom 150 metara od zgrade policije. Navodno su njegovi stvarni vlasnici trojica inspektora Odjela za droge, no među njima nije navedeno Palametino ime.

Upravo takva katastrofalna situacija bila je povod za velike čistke u dubrovačkoj policiji. Stoga ne čudi činjenica da je novi šef dubrovačko-neretvanske policije Zlatko Sokolar smijenio gotovo 70 posto tamošnjeg kadra.