SASTANAK U MUP-U

Policajci od Ostojića traže pravo na prosvjed

30.01.2012 u 13:08

Bionic
Reading

U Ministarstvu unutarnjih poslova u 16.30 sastaju se čelnici sindikata policije s ministrom Rankom Ostojićem na temu nacrta novog Zakona o policiji. Sindikati, između ostalog, traže da se iz nacrta izbaci sporni članak o zabrani javnog okupljanja policije

Članak 172. nacrta novog Zakona o policiji izazvao je brojna negodovanja jer svim policijskim službenicima brani javno okupljanje i prosvjed. Tim je neobičnije što ta odredba dolazi od Ministarstva koje vodi Ranko Ostojić, donedavno jednog od najglasnijih protivnika zabrane javnog okupljanja na Markovom trgu.

U Ministarstvu unutarnjih poslova ističu da je nacrt zakona 'tek nacrt', da se tek trebaju saslušati sve strane i da ništa nije konačno. 'Na sastanku će svi reći svoje mišljenje te će se naknadno utvrditi konačan prijedlog zakona koji se šalje Vladi', rekla nam je glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić

Na pitanje što se želi postići zabranom javnog okupljanja policijskih službenika, nismo dobili jasan odgovor nego tek podsjetnik na prosvjede policajaca u službenim odorama krajem listopada 2011. godine, što se očigledno ubuduće namjerava spriječiti.

Predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić rekao je da zabranu prosvjeda u odorama nema čak ni vojska i da u dosadašnjem zakonu, koji smatra dobrim, stoji samo odredba o zabrani političkih istupa u odori.

'Članak 172. znači da se vlast nečega boji. Ne znam čega, ali nešto se iza brda valja', bio je neodređen Jagić u ocjeni zašto se gura članak o zabrani prosvjeda. 'Mislio sam da će ta izmjena zakona biti kozmetička, ali čini se da ima više od toga. Dosadašnji zakon smatram boljim od prethodnog, ali i boljim od ovoga nacrta. Na današnjem sastanku inzistirat ćemo na tome da ukinu članak o zabrani prosvjeda', rekao je Jagić.