ZADUŽEN ZA INTERPOL

Policajac tražio mito za izdavanje dokumenata

26.11.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv policajca iz Brčkog zaduženog za suradnju s Interpolom, kojega se tereti da je bio član mreže što je izdavala krivotvorene bosanskohercegovačke osobne isprave, priopćeno je u četvrtak iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu

SARAJEVO - U priopćenju se pojašnjava kako je optužnica podignuta protiv Mladena Smiljanića zaposlenog u policijskoj upravi Distrikta Brčko.

On je u toj policijskoj upravi bio zadužen za kontakte s Interpolom.

Iz Tužiteljstva BiH objavljeno je kako je Smiljanić tu poziciju zlorabio tražeći mito od osoba koje su podnosile zahtjev za izdavanje osobnih dokumenata.

Smiljanić je novac tražio kako bi prikrio informacije da su za nekima od tih osoba raspisane međunarodne tjeralice zbog počinjenih kaznenih djela.

Optuženog policajca također se tereti za to što nije unosio Interpolove informacije u baze podataka za provjere policije u Brčkom.

Optužnica protiv Smiljanića prva je koja je podignuta u okviru opsežne istrage o zlouporabama i ilegalnom izdavanju osobnih dokumenata BiH koju provodi posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

Tijekom dosadašnje istrage privedeno je i ispitano više zaposlenih u policijskim službama i matičnim uredima. Utvrđeno je i kako su bosanskohercegovačke osobne isprave nezakonito izdavane i osobama koje uopće nisu državljani BiH a istodobno su registrirane kao počinitelji teških kaznenih djela, posebice na području Srbije.