UBOJSTVO PUKANIĆA I FRANJIĆA

Policajac Šipušić bio je na platnoj listi ubojica?

05.11.2010 u 14:50

Bionic
Reading

Protiv policajca Nenada Šipušića, koji je svjedočeći na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića ustvrdio da je znao da će se u Zagrebu dogoditi ubojstvo, ali to nije javio nadređenima iz straha da će mu se kolege smijati jer nije imao potpunu informaciju, pokrenut će se disciplinski postupak s ciljem utvrđivanja ima li u njegovom postupanju i elemenata kaznenog djela

Informacije koje je policajac Šipušić dobio od Amira Mafalanija, nepravomoćno osuđenog za ubojstvo Pukanića i Franjića, i iste dao u iskazu u prosincu 2008. godine, ne bi pomogle policiji da osujeti počinjenje tog kaznenog djela koje se dogodilo mjesec i nešto dana ranije.

Policija također ne može tvrditi da bi informacije koje je dao na sudu 19. listopada, a da ih je nadređenima dostavio prije ubojstva, spriječile počinitelje da obave likvidaciju, ali je neupitno da su one bile sadržajno kvalitetnije.

Međutim, ekspertna radna skupina, koju je činilo osam policijskih službenika, a koja je oformljena nakon njegova svjedočenja na sudu, zaključila je da je u Šipušićevu radu bilo propusta, zbog čega će, nakon što njihovo izvješće stigne na stol načelnika PUZ-a, protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak i provest će se kriminalistička obrada s ciljem utvrđivanja je li u njegovom postupanju bilo elemenata kaznenog djela.

Pod sumnjom - Nenad Šipušić

U policiji, baš kao što je to ustvrdila i sutkinja Ivana Kršul prilikom izricanja presude, kažu da je Mafalani, koji je bio Šipušićev doušnik, dozirao informacije da bi, ako bi eventualno došlo do kaznenog postupka, sebi isposlovao bolji status.

'On je nakon uhićenja rekao da je jednom policijskom službeniku dao informacije o ubojstvu, ali nije želio reći kojem, već je naveo da će to reći tijekom postupka. I iz toga je vidljivo da je želio manipulirati', kazao je načelnik krim policije Vitomir Bijelić

Podsjetimo, Šipušić je u svom iskazu, nakon što je istraga dovela do njega jer mu je Mafalani bio doušnik, ustvrdio da mu je informator rekao da se 'u Zagrebu sprema nešto veliko'.

Dvije godine poslije Šipušić je u svjedočenju pred sudom ustvrdio da mu je Mafalani rekao da će se u centru grada dogoditi ubojstvo bez navođenja imena ubojica i žrtve, ali uz dodatak da je tu informaciju dobio od Roberta Matanića, od ranijeg poznatog policijskim krugovima.

No s tim informacijama nije upoznao svoje nadređene jer je mislio da će one izazvati njihov podsmijeh. Uz to, ni nakon što se dogodilo ubojstvo nije obavijestio šefove o svojim saznanjima, već je čekao da istraga dođe do njega.

'Radna skupina utvrdila je da je Šipušić postupio suprotno Zakonu o kaznenom postupku, Zakonu o policiji, prekršio je Pravilnik o postupanju policijskih službenika i suprotno metodama kojima se vodi krim policija. Kada izvješće bude dostavljeno načelniku PUZ-a, on će odlučiti o pokretanju disciplinskog postupka', istaknuo je Bijelić.

Zašto je Šipušić dao dva različita iskaza, trebalo bi utvrditi daljnje kriminalističko istraživanje, kao i ima li elemenata za njegovu kaznenu odgovornost. Drugim riječima, policija, između ostalog, sumnja da je čovjek iz njihovih redova možda bio na platnoj listi ubojica.

Od davanja iskaza na Županijskom sudu pa do danas, Šipušić je uredno obavljao posao pomoćnika načelnika za organizirani kriminal u šestoj policijskoj postaji, a nakon što načelnik PUZ-a pokrene disciplinski postupak, najvjerojatnije će biti suspendiran iz službe do zaključenja postupka.