ZATVOR I ZABRANA RADA U POLICIJI

Policajac sebe snimio kako prima mito

10.02.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Zbog mita od 400 kuna, koliko je dao prometnom policajcu, redovni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Nikola Nikša Šoljan osuđen je nepravomoćnom presudom Županijskog suda na četiri mjeseca zatvora uvjetno na tri godine

Istom presudom policajac Božidar Kezmić osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog primanja mita i krivotvorenja službene isprave te mu je izrečena trogodišnja zabrana rada u policiji.

Riječ je o nesvakidašnjoj priči, za koju nitko ne bi ni znao da nije bilo policajčeve nespretnosti.

Naime, u svibnju 2005. profesor Šoljan je napravio manji sudar svojim Peugeotom 406 u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Tijekom očevida policajac Kezmić fotografirao je oštećenja na Peugeotu te je profesoru Šoljanu iznio prijedlog kako bi obojica mogli profitirati.

Policajac mu je rekao da će u zapisnik uz opis stvarnih oštećenja unijeti i podatak da je na Peugeotu oštećen prednji blatobran, tako da može dobiti veći iznos od osiguranja. Kao protuuslugu zatražio je 400 kuna od njega. Profesor mu je dao novac, nakon čega su se razišli, ne sluteći da bi nešto moglo krenuti po zlu, otkriva Jutarnji list.

Međutim, policajac je slučajno snimio cijeli njihov dogovor. Umjesto da isključi fotoaparat nakon očevida, Kezmić je uključio opciju videosnimanja. Po povratku u postaju u Lučkom zajedno sa slikama s očevida na računalo je, a da to nije ni primijetio, skinuo i videozapis 'deala' s profesorom.

Tako je na pladnju ponudio dokaz o uzimanju mita svome načelniku koji je sljedećega jutra odlučio prekontrolirati što su njegove ekipe za očevid radile prethodne večeri. Pogledavši videozapis, načelnik je prijavio policajca i slučaj je završio na USKOK-u.

Prema odluci Vrhovnog suda, sporna snimka ostala je u spisu kao dokaz, no ključan dokaz na temelju kojega je donesena osuđujuća presuda bila je obrana profesora Šoljana u istrazi, kada je priznao da je policajcu dao novac smatrajući da toliko stoji njegov izlazak na očevid.