AKCIJA STOP

Policajac polagao ispite umjesto kandidata

10.04.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Zbog kaznenih djela primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja i zloporabe položaja i ovlasti u akciji Stop uhićeno je 16 građana

Šest ih je jutros privedeno istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu. Protiv tri osobe bit će podnesene kaznene prijave USKOK-u, a protiv sedam Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.

Tko je bio zainteresiran za svjedodžbu preko veze samo je trebao dati novac Draženu Karlovčanu (39), ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta u Đurđevcu i vlasniku autoškole. On je zatim sredio da u što kraćem roku bez prisustvovanja predavanjima i polaganju ispita dobije željena uvjerenja i potvrde o završenom srednjoškolskom obrazovanju. Osim ravnatelja, osumnjičena je i privedena i voditeljica POU Marina Platak, koja je navodno pomagala u stjecanju lažnih svjedodžbi.

U autoškoli Volan vozačka se mogla dobiti bez polaganja ispita. Instruktor vožnje bilježio je satove vožnje, a ovlašteni ispitivač puštao je kandidate na ispitima ili su ih za njih polagali drugi. Među osumnjičenima je i 27-godišnji djelatnik koprivničke Policijske postaje, koji je prema dogovoru polagao uglavnom ispite iz teorije potrebne za vozačku dozvolu i za to primao novac. Protiv njega je, nakon udaljenja s dužnosti, pokrenut disciplinski postupak te je kazneno prijavljen zbog zloporabe položaja.

Jutarnji list doznaje da je 22-godišnji polaznika autoškole Karlovčanu isplatio novac kako bi dobio potrebne potvrde bez izlaska na ispit. Iako policija nije željela otkriti o kojim se novčanim iznosima radilo kod dobivanja stručne spreme ili vozačke dozvole, novinari doznaju da su se cifre kretale do čak 10.000 kuna, ovisno o vrsti i težini ispita.

Na temelju naloga Županijskoga suda u Koprivnici pregledane su poslovne prostore, obiteljske kuće i druge prostorije kojima se koriste osumnjičenici i oduzeti su im predmeti koji ih dovode u vezu s tim kaznenim djelima.

Policija nastavlja istragu kako bi otkrila daljnje nezakonitosti u radu Pučkoga otvorenog učilišta u Đurđevcu te Autoškole "Volan", inače u vlasništvu Karlovčanove supruge, a osumnjičenog je policajca načelnik Policijske uprave Dragutin Vurnek jučer udaljio s dužnosti i protiv njega pokrenuo disciplinski postupak.

Zbog spomenutih nezakonitosti, protiv Autoškole "Volan" i odgovornih osoba bit će pokrenut odgovarajući upravni i inspekcijski postupak zabrane rada i oduzimanja licencija.

Načelnik Odjela kriminalističke policije koprivničko-križevačke Policijske uprave Ivan Bračko i voditeljica grupe za organizirani kriminal te nositeljica akcije "STOP" nisu otkrili kolika je materijalna korist koju su su protupravno priskrbili Dražen Karlovčan i druge osobe, no otkrili su da su u cijeli slučaj, osim iz Koprivničko-križevačke županije, upletene i osobe sa zagrebačkog područja te s područja Varaždinske županije.