DRUGI PUT U MISIJI

Policajac Ante Mijatović odlazi u Afganistan

01.03.2012 u 08:57

Bionic
Reading

Uoči odlaska u mirovnu misiju, načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković priredio je prijem za policijskog službenika Antu Mijatovića. Naime, zajedno s još tri policajca, Mijatović odlazi početkom ožujka u sastavu 19. hrvatskog kontingenta Oružanih snaga u ISAF u šestomjesečnu misiju NATO-a u sjeverni Afganistan, gdje će kao mentor organizirati i provoditi obuku pripadnika afganistanske uniformirane policije

Anto u Afganistan odlazi s radnog mjesta voditelja Protueksplozijskog odsjeka Policijske uprave istarske te mu je to druga mirovna misija u koju se upućuje. Naime, u UNMIK-ovoj misiji na Kosovu boravio je od studenog 2007. do studenog 2008. godine.

S obzirom na jednogodišnje iskustvo u mirovnim misijama, Mijatović se ukratko osvrnuo na sudjelovanje hrvatske policije u pružanju potpore zemljama u razvoju, navodeći kako se 'hrvatski policajci u odnosu na svoje kolege iz svijeta svrstavaju u sam vrh kvalitete, ne samo svojom profesionalnošću i policijskim znanjem, već i sposobnostima komunikacije s lokalnim stanovništvom i stranim policijskim službenicima, kao i odličnim organizacijskim sposobnostima i provedbi rada u otežanim područjima'.

'Glavni razlozi koji su me naveli za prijavljivanje u mirovne misije su, uz profesionalan razvoj i napredak, svakako rad u multinacionalnom okruženju te dokazivanje vrijednosti hrvatskog policajaca u velikoj organizaciji kao što su UN ili NATO' navodi policijski službenik Mijatović. Kako je istaknuo, boravak u misiji uvelike će mu olakšati i intenzivna obuka koju je prošao u posljednjih šest mjeseci. Obuka se provodila unutar sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali i u NATO bazi Hohenfelds u Njemačkoj te je zaključena završnom vježbom Hrvatski ponos 2012., održanom u Gašincima 1. veljače, a kojom je hrvatski kontingent nizom vježbi dokazao svoju uvježbanost i spremnost za provedbu misije.

Osim Ante Mijatovića, Ministarstvo unutarnjih poslova u mirovne je misije uputilo i druge policijske službenike Policijske uprave istarske. Trenutno se u Afganistanu nalazi Andrija Blažević, policijski službenik Protueksplozijskog odsjeka, dok je u mirovnoj misiji na Cipru Zvonimir Satrapa, vođa grupe za protueksplozijsku zaštitu u Postaji aerodromske policije Pula. Uz njih, u mirovnim misijama sudjelovao je i Robert Križanić, pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu u Policijskoj postaji Buzet, koji se 7. veljače vratio s jednogodišnjeg boravka u Afganistanu. Robertu je to bila druga misija, obzirom je od 2005. do 2006. boravio u Istočnom Timoru. Policijska uprava istarska upućivala je svoje službenike i u mirovne misije na Kosovo pa su tako od 2007. do 2008. s Antom Mijatovićem u misiji bili Andrija Blažević i Nunko Malagić, vođa grupe u Interventnoj jedinici policije.

Tijekom prijema načelnik Blašković istaknuo je kako je ponosan na sve policijske službenike koji sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta te je policijskom službeniku Mijatoviću zaželio puno sreće u obavljanju zahtjevnih zadaća, uz nadu da će se sretno vratiti svojoj obitelji te da će dostojno predstavljati Republiku Hrvatsku, Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijsku upravu istarsku.