puno bolje

Polašek o novom soju koronavirusa, kako će se potres odraziti na broj novozaraženih: Trebamo vidjeti što će se u idućih par dana događati s brojevima

08.01.2021 u 19:59

Bionic
Reading

'Konačno vidimo ono što smo već nekoliko mjeseci priželjkivali, vidimo znatan pad broja novozaraženih', kaže Ozren Polašek, član Vladina znanstvenog savjeta govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

'Ono što je još zanimljivije jest da vidimo smanjenje broja hospitaliziranih i smanjenje broja korisnika respiratora. Današnja brojka preminulih je trećina najviše brojke koju smo vidjeli prije mjesec dana tako da uistinu možemo reći da je epidemiološka situacija puno bolja nego prije mjesec dana. Međutim, i dalje smo od nekog ideala u kojem bi mogli razmišljati o popuštanju mjera, a onda i toliko želju ukidanju mjera', komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj Ozren Polašek, član Vladina znanstvenog savjeta za Dnevnik N1 televizije.

Ističe kako su mjere način kontrole, borbe s epidemijom.

'U onom trenutku kad na osobnoj razini ne uspijevamo s epidemijom dovoljno dobro boriti, onda ostaje ovakvo sustavno uvođenje mjera', rekao je Polašek te dodaje da smo u vrijeme blagdana manje osoba testirali i da je i to utjecalo na manji broj novozaraženih.

'Trebamo vidjeti što će se u idućih par dana događati s brojevima. Možda bih preuranjeno i neoprezno bih se čak usudio reći da sada još nismo vidjeli strašno veliki porast broja novozaraženih, ako bi se takva situacija zadržala još koji dan, moglo bi se reći da tijekom blagdana nismo uspjeli znatnije povećati broj zaraženih. U tom trenutku bih se morao cijeloj populaciji zahvaliti jer ovo su bili najčudniji i nadam se zadnji blagdani koje ćemo na ovaj način preživjeti', kazao je Polašek.

Komentirao je i hoće li potres na petrinjskom području u konačnici dovesti do povećanja broja zaraženih.

'Kako nevolja nikad ne dolazi sama, tako smo i u proljeće imali potres u Zagrebu, a sada nažalost i ovaj u Petrinji. Da, vidimo porast broja novozaraženih. Međutim, nadamo se da će taj porast biti kratkotrajni i mali i da ćemo vrlo brzo uspjeti dovesti situaciju u onu razinu kontrole u kojoj je želimo imati', rekao je.

Dodao je kako zna da se novi soj koronavirusa širi brže te da nam je jako važno pratiti situaciju.

'Još uvijek ne znamo hoće li taj novi soj imati drugačiju kliničku sliku, neki preliminarni podaci govore da neće. No, izgledno se lakše širi i stoga je održavanje ovakvih mjera pozitivno', rekao je Polašek.