AFERA FIMI MEDIA

Polančec svjedoči o sisanju države za potrebe HDZ-a

24.09.2012 u 08:37

Bionic
Reading

Svjedočenjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na zagrebačkome Županijskom sudu trebalo bi se nastaviti suđenje u slučaju Fimi media. HDZ, njegov bivši čelnik i premijer Ivo Sanader i troje bivših stranačkih dužnosnika terete se za nezakonito izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija te punjenje HDZ-ova crnog fonda

Optužbe odbacuju bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, a odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Sve optužbe priznali su bivši stranački rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

U razgovoru za 24sata TV Polančec je nedavno priznao da mu je žao što svom nekadašnjem šefu Sanaderu nije češće govorio 'ne'. 'Prema meni puno puta nije bio fer, no nitko mi nije stavio pištolj na čelo i rekao da nešto moram prihvatiti', rekao je Polančec. Kaže da je 2005, kada je ušao u Vladu, bio nepripremljen za ono što ga je čekalo, no sve je trpio jer je, priznaje, bio ambiciozan.

'Sanader me na grub način otrijeznio i stavio me tamo gdje mi je mjesto. Trebao sam spakirati kofere i otići, no sada je lako pametovati', dodaje.

Kada je 2010. godine uhićen, nitko od njegovih kolega iz Vlade i HDZ-a nije javno istupio osim Andrije Hebranga. 'Šutjeli su nadajući se da će njihove guzice ostati cijele', rekao je Polančec. 'Šeks mi je jednom rekao da imam sindrom majmuna. U zemljama gdje je specijalitet mozak živog majmuna, kada ulove prvog majmuna, ostali shvate što mu se dogodilo. Kada drugi dan dođu, majmuni se razbježe, a pred lovca guraju najslabijeg', pojašnjava.

Također je kazao kako s Mladenom Bajićem nije imao čime trgovati. 'Da sam neke stvari znao, mogao sam si kupiti bolju poziciju. Sanadera neću štititi, ali opet, kupovati sebi slobodu na način da okrivim nekoga za ono što nije učinio, nije u redu', objasnio je.