VARAŽDINSKI ODVJETNICI

Polančec priveden zbog Ine, a ne Podravke?

Bionic
Reading

Polančec je prvenstveno priveden zbog pregovora koje je vodio s Mađarima oko Ine, a ne toliko Podravke, iako se ti slučajevi isprepliću, pretpostavljaju u varaždinskim odvjetničkim krugovima dijelom uključenim u poslove koji su predmet višemjesečnih istraga

U prilog svojoj tezi prvenstveno navode činjenicu da je uhićenje Polančeca uslijedilo više mjeseci nakon što su pritvoreni Darko Marinac i ostali u sklopu akcije Menadžer.

'Štoviše, nedavno su svi pušteni iz pritvora, izuzev Šestaka, što može upućivati na zaključak da je istraga u tom slučaju praktički pri završetku. Kakvog bi smisla imalo sada pritvarati Polančeca samo zbog Podravke', upozoravaju, iako su svjesni da su određene akcije mogle biti usporene zbog njegove donedavne pozicije.

Nasuprot tome, kako dodaju, priča oko trgovine upravljačkim pravima Ine s MOL-om u zamjenu za OTP-ov kredit - kojim je kupljeno 10,6 posto dionica Podravke - tek je nedavno otvorena i praktički je na početku. A u njoj je Polančec zasada glavni lik, iako ni u slučaju Podravka nema nezapaženu ulogu, barem prema tvrdnjama svjedoka.

'Treba imati na umu i da su prva dva direktora Fime Ami na slobodi, dok je priveden samo Zoran Marković, koji to poduzeće vodi tek od 16. lipnja 2009. godine. Štoviše, višekratno je naglašavao da je vodstvo tog malteškog poduzeća, koje je za Podravkine dionice prvotno uzelo kredit kod investicijske banke Merrill Lynch, preuzeo nakon što su završile sve sporne transakcije', upozoravaju.

Međutim, dok se razmatra Markovićeva uloga u poslovanju Fime Ami, zaboravlja se da je njegovo partnersko odvjetničko društvo bilo pravni savjetnik Republike Hrvatske, odnosno Vlade, u prodaji dionica Ine mađarskom MOL-u.

'Doda li se ovome i nedavna odluka Hrvatskog sabora o istražnom povjerenstvu oko privatizacije Ine, uistinu se čini vjerojatnijim da su za uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade presudniji bili poslovi oko naftne, nego prehrambene kompanije', zaključuju.

Službeno priopćenje odaslala je i policija. Priopćenje u kojemu se ne spominju imena prenosimo u cijelosti:

'U nastavku operativne akcije Manager, po nalogu USKOK-a, Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveo je daljnja kriminalistička istraživanja.

Kriminalističko istraživanje provedeno je u odnosu na poslovanje trgovačkog društva Podravka te s ciljem utvrđivanja svih činjenica vezanih uz kupnju dionica društva Podravka te kreditiranje i poslovni odnos između Podravke, MOL-a i OTP banke.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje kako su prijavljeni (r.1968., r. 1977. i r. 1967.) počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti na način da su zlouporabivši svoj položaj i dane im ovlasti, te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, TD Podravka prouzročili znatnu štetu velikih razmjera.

Isto tako, po nalogu USKOK-a provedeno je kriminalističko istraživanje u pogledu pružanja savjetničkih usluga TD Podravka, u svezi čega su za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti kao i za poticanje na to kazneno djelo, prijavljene dvije osobe (r. 1968.,r. 1957).