INA KAMEN SMUTNJE

Polančec odlazi nakon svađe s premijerkom?

19.08.2009 u 21:43

Bionic
Reading

U Banskim dvorima donesena je odluka o angažmanu neovisnih stručnjaka koji bi analizirali poslovanje Ine i njezino određivanje cijene naftnih derivata na benzinskim crpkama

Premijerka Jadranka Kosor iznenadila se, naime, kada je čula da je Ina povisila cijenu benzina, pa je zamjerila ministru Damiru Polančecu, koji je predsjednik Nadzornog odbora te kompanije, zato što ju nije obavijestio o odluci Ine. Polančeca je to razljutilo pa je jučer neslužbeno preko nekih medija objavio da razmišlja o odlasku iz Vlade.

Jadranka Kosor prekjučer se sastala i s glavnim izvršnim direktorom Ine Bojanom Milkovićem. Na sastanku je, piše Jutarnji.hr, Kosor podsjetila vodeće ljude Ine na njihova dugovanja od dvije milijarde kuna te zatražila da vrate cijene goriva na razinu prije poskupljenja.

Angažiranje vanjskih eksperata problematično je zato što bi o poslovanju Ine najviše trebali znati ministar gospodarstva Damir Polančec koji je na čelu Nadzornog odbora Ine. No, upitno je koliko premijerka u slučaju Ine vjeruje Polančecu. To je pitanje legitimno i u svjetlu dijela priopćenja nakon sastanka s predstavnicima Ine, kada je iz Vlade poručeno da od vodstava Ine očekuju da ih ubuduće obavještavaju o promjeni cijena.

Jutarnji piše da su od svojih izvora u Ini saznali da su oni, kao i svakog drugog ponedjeljka, obavijestili Ministarstvo gospodarstva o promjeni cijene s točnim izračunom. Iz Ministarstva im na to ništa nisu odgovorili, što u praksi znači da nemaju nikakvog prigovora na izračun cijena. U Vladi i nadalje tvrde da nisu znali za promjenu cijena prije nego što su o tome pročitali u novinama.

Nadalje, u Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata i Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata navodi se da se 'cijene ne mogu primjenjivati ako Ministarstvo utvrdi da nisu određene sukladno pravilniku'. Prema razvoju događaja i na osnovi članka Zakona, očito je da za Ministarstvo gospodarstva ništa nije bilo sporno u novom cjeniku.

Najnovije, drugo u dva tjedna miješanje Vlade u rad privatne kompanije, u kojoj doduše ima 44 posto vlasništva, direktno šteti poslovanju Ine jer se političkim diktatom određuje cijena goriva, što Ini smanjuje prihode u odnosu na konkurenciju. Osim toga, Vlada direktno krši i Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata u kojem se navodi da se cijene nafte i naftnih derivata utvrđuju u skladu s uvjetima na tržištu.

Za razliku od vodstva Ine, na Markov trg nisu pozvani predstavnici Lukoila, OMV-a i Tifona.