HSS PROTIV POVEĆANJA PDV-A

Polančec neshvaćen tijekom govora o PDV-u

10.02.2009 u 19:45

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas da u HSS-u nisu za povećanje PDV-a. 'U ovom trenutku nema prostora za povećanje poreznih izdvajanja', rekao je Friščić zamoljen da komentira medijske napise o tome da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec u raspravi u jednoj radijskoj emisiji spominjao mogućnost povećanja stope PDV-a

ZAGREB - Friščić se založio za programe štednje na svim razinama - države, ali jednako tako i lokalne i regionalne samouprave koje trebaju preispitati i komunalnu naknadu i komunalni doprinos.

Dodao je da treba vidjeti i cijenu energenata. "Ako uzmemo kalkulaciju cijene da naši građani, da gospodarstvo plaća između dvije i pol i tri kune prostorni metar plina, a da je cijena domaćeg i uvoznoga plina našim distributerima kuna i pol, znači netko je dozidao tu cijenu, pa treba vidjeti je li baš to treba i može li se tu nešto smanjiti", rekao je Friščić.

Dodao je da je isto tako i kod vode i kod odvodnje i niza drugih troškova.

Novinari su Friščića danas u Europskom domu, gdje je sudjelovao na okruglom stolu HSS-a u povodu 90. obljetnice smrti Antuna Radića, pitali i o stavu HSS-a prema gospodarskoj krizi i što očekuje od Ekonomskog vijeća.

Napomenuo je da nema izlaza iz krize ako nema novih ulaganja, ako nema novih radnih mjesta, ako nema stvaranja. Naglasio je da se "iz krize izlazi novim ulaganjima, potrošnjom, a ne ograničenjima".

"Što se tiče HSS-a mi smo tu jasni", rekao je ističući da su pogotovo za ulaganja u proizvodnju hrane, u prerađivačku industriju, to su hrvatske prednosti, a na to se nadovezuje i turizam i tu vidimo i najbrži izlazak iz krize. Dodao je da stvaranje radnih mjesta u tim granama ima najmanju cijenu i najbrže su isplativa.

Polančec o PDV-u

Ministar Polančec pojasnio je kako je u radijskoj emisiji krajem prošlog tjedna na prijedlog Slavka Linića o uvođenju međustope PDV-a spomenuo da bi, s obzirom na deficit državnog proračuna, prije bili u situaciji razmišljati o povećanju, a ne smanjenju stope PDV-a.

Pojasnio je da je gostavao u emisiji Hrvatskog radnja "Poligraf" u petak zajedno sa Slavkom Linićem i Draganom Kovačevićem.

"U jednom trenutku g. Linić je predlagao uvođenje međustope, prije svega na energente, kako bi se potaknula proizvodnja. Moj je komentar bio da ta mjera ne može potaknuti rast industrijske proizvodnje, da će se energija u našim tvrtkama trošiti onoliko koliko bude narudžbi i dogovorene proizvodnje, a da je s obzirom na deficit državnog proračuna Hrvatska prije u situaciji da razmišlja o povećanju stope PDV-a, nego o smanjenju. Ništa više, i ništa manje od toga", rekao je danas Polančec.