INGRID NA VRUĆEM STOLCU:

Polančec je sve znao!

22.10.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Nemoguće je da se sve ovo odigravalo u Podravci, a da Damir Polančec za to nije znao. Ma uopće nije bitno je li znao, on je dužan znati jer je tamo postavljen da zna. Možete li zamisliti skretničara koji nakon nesreće kaže da nije znao da tu prolazi vlak, iako je pozvan da to zna, rekla je Ingrid Antičević Marinović, saborska zastupnica SDP-a, gostujući u emisiji 'Na vrućem stolcu' Radija 101

ZAGREB – Bivša ministrica pravosuđa istaknula je da ni aktualni obračun s korupcijom, koji je uslijedio neposredno nakon još jedne packe Europske komisije na račun hrvatskog pravosuđa, neće uvjeriti građane da je profunkcionirala pravna država. Kada kosti iz starih afera iskaču iz svih ormara, teško je vjerovati da je pravosuđe neovisno od politike, rekla je Antičević Marinović.

Solidarnost novinara

Sigurno je da bi Vijeće HRT-a, smatra Antičević Marinović, trebaloreagirati u slučaju ravnatelja Vanje Sutlića koji je navodno grubouvrijedio novinarku Ivanu Dragičević Veličković. Postaje, naime, očitoda se slučajevi gomilaju, jer se najboljim novinarima ukidaju emisije ioni postaju nepoželjni u vlastitoj kući. 'Svaka struka ima briljantneljude koji dižu standarde, ali to je mukotrpni put na kojemu padajužrtve. Neophodna je solidarnost struke i svih medija. Počesto su ljudiuplašeni, misle da se to njima neće dogoditi, ali malo pomalo vidimoda vrsni novinari u svim medijima loše prolaze', kaže.

'Svugdje u svijetu članovi upravnih i nadzornih odbora pozvani su na red i kaznenu odgovornost. Hrvatsko kazneno zakonodavstvo u pogledu gospodarskog kriminaliteta dobrim je dijelom apsolutno neadekvatno, a pokrenuti procesi ne doživljavaju adekvatni sudski epilog', rekla je zastupnica SDP-a, dodajući da je njena stranka predložila zakonska rješenja vezana uz kažnjavanje upravljačkih struktura, ali je dobila odgovor da za takvo nešto još nije vrijeme.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović, prema njezinom mišljenju, ne može dobro odraditi svoj posao u aktualnoj HDZ-ovoj vladi te bi 'sam trebao ocijeniti dokle to može trpjeti'.

Navela je da se građani koji upozoravaju na slučajeve korupcije suočavaju s pokušajima da ih se ušutka. 'Na njih se svaljuje cijela državna represija, šalje im se financijska policija i porezna uprava, kao u slučaju mafijaša', rekla je Antičević Marinović, zaključujući da se na neugodna pitanja u Hrvatskoj odgovara diskvalifikacijom, umjesto da se problemi rješavaju i prije nego što se pitanja postave.

SDP je, podsjeća, podnio i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji, koji je HDZ donio podcjenjujući građane, u zabludi da će biti prihvaćen. Napominjući da je riječ o poligonu za demonstraciju atrofirane moći, Antičević Marinović napomenula je da bi ministar Darko Milinović trebalo znati da je po definiciji Svjetske zdravstvene organizacije neplodnost bolest te da su liječnici dužni pružiti svu medicinsku pomoć i upregnuti znanstvena dostignuća kako bi se takav nedostatak otklonio. 'Svaki čovjek ima pravo na reprodukciju. Žalosno je da smo uspjeli gotovo uništiti humanu reprodukciju, po čemu smo nekada bili četvrti u Europi i sedmi u svijetu. Moramo njegovati kulturu života, a ne smrti', rekla je Antičević Marinović. Navela je primjer mladića koji je sa 15 godina obolio od raka testisa i pohranio sjemene stanice, kojih bi se sada, po novom zakonu, trebao odreći.

Komentirajući očitovanje liječnika iz Petrove bolnice koji su zaključili da početak ljudskog života nastaje začećem, kaže da se po istom principu, ako želimo biti konzekventni, može zabraniti i pobačaj. 'To je model ucijenjenih građana. Ljudi se plaše javno govoriti o tim problemima, jer neće dobiti posao, ili neće zaključiti ugovor, doživjet će neugodnosti na razne načine. Mi smo društvo koje se nalazi u talačkoj krizi pod ovom vlašću', rekla je Antičević Marinović. Pitanja koja kod nas očito nisu riješena, a to se uvijek događa s pitanjima slabih – djece i žena – dolaze na red u vremenima krize da bi odvukla pozornost građana.

Persil ili Ariel?

Ingrid Antičević Marinović posebno je osjetljiva na reklame na HRT-u,gdje krupni kapital prikazuje žene kao frivolne osobe kojima je samovažno kako će izgledati i hoće li kupiti Persil ili Ariel. 'Našasloboda svela se na slobodu kupovine robe', ogorčena je AntičevićMarinović, koja upozorava da su represija i srozavanje položaja žena uposljednje dvije godine sve uočljiviji.

Na opasku iz publike da je taj navedeni zakon u sukobu i sa zakonom o liječništvu, jer će se šanse za izlječenje smanjiti unatoč zakonskom jamstvu o liječenju usklađenom sa suvremenim svjetskim standardima, Antičević Marinović kaže da HDZ-ova vlast ne želi slušati. 'To je rak rana i generalni problem ove vlasti. Ovo je prilika da se žene iz različitih struktura umreže. To je naša snaga, nije ženska solidarnost samo u tome da reagiramo ako nas netko uvrijedi. Žena u politici mora biti angažirana oko ovako bitnih ženskih tema i ne možete shvatiti da žene iz vladajuće stranke na takav način nastupaju. Ovaj zakon napad je na žensko tijelo!', rekla je Antičević Marinović.

Aktualnu vlast nazvala je lažljivom i licemjernom, napominjući da su iznevjerili sve ono na čemu su dobili izbore: ono što su se kleli da neće napraviti napravili su, a obećanja nisu izvršili. SDP je u više navrata tražio smjenu vlasti, jer je to 'jedino rješenje za Hrvatsku'. U svakom slučaju, socijaldemokrati su uvjereni da će pobijediti na idućim izborima. 'Nećemo ponoviti iste greške, imamo iskustvo oporbe i vlasti, odlučnosti u onome što naši građani očekuju i ovaj put ih zaista nećemo iznevjeriti', rekla je.

Odgovarajući na opasku slušateljice da protiv potencijalnog predsjedničkog kandidata Milana Bandića postoji već mnoštvo prijava na Državnom odvjetništvu, Antičević Marinović poručuje da je o prijavama čula iz medija te da bi bilo najbolje da se pitanje tih prijava što prije raščisti. Bandićeva kandidatura ne dopire joj do svijesti jer je on nedavno na izborima osvojio mandat zagrebačkog gradonačelnika, čime je 'zaključio ugovor s građanima da će biti u njihovoj službi iduće četiri godine'. Duboko vjeruje da će Ivo Josipović pobijediti na izborima, a one koji mu u nedostatku ozbiljnih zamjerki poručuju da je 'previše fin' pita zbog čega građani Hrvatske ne bi bili dostojni takvog predsjednika.