POTPREDSJEDNIK VLADE NA SUDU

Polančec ipak svjedoči u 'velikom maestru'

16.03.2009 u 14:29

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec trebao bi 17. travnja svjedočiti na suđenju dvojici bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ostalim optuženima u slučaju 'veliki maestro', doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu

Polančecovo svjedočenje zatražili su branitelji bivših potpredsjednika Fonda Josipa Matanovića i Roberta Peše, ali i obrana optužene odvjetnice iz Buja Asje Piplović. Odvjetnici Matanovića i Peše od početka postupka tvrde da njihovi klijenti nisu mogli počiniti sva nedjela koja im se stavljaju na teret jer je o većim privatizacijama trebao odlučivati Upravni odbor Fonda kojemu je na čelu bio Polančec.

Potpredsjednika Vlade je u svjedočenju na ovom suđenju spomenuo i direktor Osječke pivovare Ivan Komak, tvrdeći da su na sastanku gdje je Matanovića prvi put prozvao zbog mita, uz bivšeg predsjednika Fonda Grgu Ivezića, bili Polančec te državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić.

Optužena odvjetnica Piplović potpredsjednika Vlade želi ispitati o zemljištu na lokaciji 'Facinka', zbog kojega se tereti nekoliko optuženika, a Vlada ga je nakon poništenog javnog natječaja poklonila Poreču.
Polančecovo svjedočenje obrana je do sada više puta tražila, no sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivane Kršul je do danas sve zahtjeve odbilo.

Sud je po službenoj dužnosti odlučio da će se kao svjedok ispitati i šef istražnog centra zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. On je kao dežurni istražni sudac ispitao zaposlenicu HFP-a Vesnu Čizmar koja je u svom svjedočenju optužila policajce da su joj prilikom saslušanja u lipnju 2007. prijetili i tjerali je da izmišlja i opisuje kako bi se moglo manipulirati ponudama u privatizacijama. Suđenje u jednom od najvećih hrvatskih korupcijskih afera nastavlja se sutra.