NA ISTOJ MREŽI

Pola Moldavije ostalo bez struje, ruski veleposlanik pozvan da objasni zašto je država opet u mraku

23.11.2022 u 15:07

Bionic
Reading

Ruski projektili razorili su ukrajinsku energetsku infrastrukturu i uzrokovali nestanak struje u polovici susjedne Moldavije, rekao je u srijedu Andrej Spuni, zamjenik premijera Moldavije

'Masovni nestanak struje u Moldaviji nakon današnjeg ruskog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu', poručio je na Twitteru Andrej Spuni, koji je i ministar infrastrukture.

'Moldelectrica, OPS (operator prijenosnog sustava), radi na ponovnom povezivanju više od 50 posto zemlje s električnom energijom.'

Moldavski šef diplomacije Nicu Popescu naložio je da se pozove ruski veleposlanik kako bi obrazložio situaciju u kojoj se zemlja 'opet našla u mraku'.

Nestanci struje zabilježeni su i u otcijepljenoj regiji Transdnjestriji koju podržava Rusija, navodi lokalno ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju.

U zasebnoj objavi na Telegramu, Spuni je naveo da se ponovila situacija od 15. studenog, kada je Moldavija također pretrpjela nestanak struje nakon ruskih raketnih napada.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih zemalja Europe i ima najveći broj ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika, podsjeća Reuters. Ta država dijeli granicu s Ukrajinom ii spojena je na njezinu električnu mrežu. I moldavska policija i Premier Energy, moldavska tvrtka koja opskrbljuje strujom jug i središte zemlje, pozvali su građane da ostanu mirni i poduzmu mjere opreza.