JUBILARAC POLJAK

Pola milijuna gostiju na Plitvicama

27.07.2011 u 20:38

Bionic
Reading

U srijedu, 27. srpnja, Nacionalni park Plitvička jezera šest je dana ranije nego prošle godine posjetio 500-tisućiti posjetitelj. Jubilarni posjetilac je turist iz Poljske

Plitvice, naš najpopularniji nacionalni park, godišnje posjeti gotovo milijun turista od kojih su čak oko 85 posto stranci, najviše Nijemci, Francuzi, Talijani i Japanci. Nacionalni park ove godine najavljuje prvi put u povijesti parka milijuntog posjetitelja kojeg se očekuje u studenom. U sezoni Plitvice dnevno posjeti oko 10 tisuća ljudi, a u prvih sedam mjeseci ove godine broj turista je veći za 11 posto. Odlični rezultati u Nacionalnom parku Plitvička jezera se uklapaju u uspješne brojke hrvatskog turizma ove godine.

Danas smo i obišli Plitvice i zaista smo posvjedočili još jednom uspješnom danu. Sva parkirališta i ulazi su bili puni izletničkih autobusa, kombija i automobila. U prostoru parka je sve besprijekorno funkcioniralo, od prijevoza izletničkim brodicama i vlakovima, do usluge na ulazima i ugostiteljskim objektima. Čistoća na prostoru parka je isto tako savršena, a na svakom koraku su gostima na raspolaganju bili zaposlenici.

U turističkoj sezoni, naravno, prevladavaju strani gosti i danas smo svjedočili pravoj najezdi turista iz Japana. Porazgovarali smo sa nekoliko gošći koje su došle iz Temišvara u Rumunjskoj i one su bile oduševljene prirodnim ljepotama Plitvica. Premda zvuči nestvarno, jedna gošća je u podnožju Velikog slapa rekla: 'Bog je ovdje bio veoma darežljiv!' Izletnici su uglavnom na proputovanju iz susjednih zemalja prema Jadranu, a dio posjetilaca koji organizirano dolaze u jednodnevni posjet Plitvicama su ovih dana već smješteni u Dalmaciji. Osim toga, i smještajni kapacitetu na Plitvičkim jezerima odlično su popunjeni. Sve u svemu, Nacionalni park Plitvička jezera će i ovu godinu sasvim sigurno zaključiti sa značajnom dobiti.