HDZ-OV IZBORNI INŽENJERING U HDZ-U

Pokušava li Kosor maknuti sve koji joj smetaju u izbornoj unutarstranačkoj utrci?

Bionic
Reading

Pokušava li Jadranka Kosor iz izborne utrke ukloniti sve one koji je neće podržati, pitanje je koje se nametnulo nakon što je Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije jučer raspustio Gradski odbor Valpova

Službeni razlog su narušeni međuljudski odnosi, naime, Gradski odbor stranke raspušten je jer je sedam članova toga odbora podnijelo ostavke, rekao je Josip Salapić, član Predsjedništva Županijskog HDZ-a i saborski zastupnik, javlja HTV.

Među članovima valpovačkog odbora koji su podnijeli ostavke je valpovački gradonačelnik Leon Žulj te Tomislav Ivić, dosadašnji potpredsjednik valpovačkog HDZ-a, inače predsjednik Županijskog odbora.

Raspuštanje ogranka u Valpovu dignulo je na noge sve koji se natječu za mjesto prvog HDZ-ovca. Taj je događaj Tomislav Karamarko nazvao pučem, Milan Kujundžić sramotom, Drago Prgomet izbornim inženjeringom, a Domagoj Milošević ishitrenim potezom. Preostala dva kandidata za šefa te stranke, Jadranka Kosor i Darko Milinović, bili su bez komentara.

'Ovo što se dogodilo u Valpovu jest dno dna demokracije i sramota za Hrvatsku demokratsku zajednicu', upozorio je Kujundžić.

'Raspuštanje ogranka u predizborno vrijeme u svakom slučaju je loša poruka i članstvu Hrvatske demokratske zajednice i javnosti. Ovakav ishitren potez samo još više pokazuje da je stvarno došlo vrijeme za promjenu u vrhu stranke', kazao je Milošević.

'Očigledno je da aktualno vodstvo, osjećajući da nema potporu na terenu, ne preže od nedemokratskih postupaka, od izbornog inženjeringa, pokušavajući dovesti na opći sabor ljude koji bi trebali biti lojalni aktualnom vodstvu', smatra Prgomet.

'Moram reći da sam doista konsterniran takvim pokušajem, rekao bih, brutalnim napadom na demokratsku proceduru u stranci i to doista osuđujem. To je jedna nečasna radnja i pozivam na ostavku svih onih koji su u tome sudjelovali', kazao je Karamarko.

'Ja ne mogu vjerovati da se to događa bez znanja predsjednice stranke', konkretniji je Prgomet, a Kujundžić dodaje: 'Za ljude koji sada čine vrh stranke, mislim na gospođu Kosor i ljude oko nje, to su zapravo uobičajene metode i to nije prvi put da to rade, to su meni prije pet dana napravili u Imotskom.'

'Siguran sam da bi još koji pokušaj ovakvog, rekao bih, puča i ataka na demokraciju i demokratske procedure, mogao i rezultirati takvim nečim', zaključio je Karamarko.

Opet umalo izbila tuča na sjednici?

Inače, jedan od sudionika jučerašnje sjednice HDZ-a Osječko-baranjske županije ispričao je Jutarnjem listu da je čak na sjednici umalo izbila tučnjava, a oponenti aktualnog vodstva HDZ-a - Jadranke Kosor te Tomislava Ivića i Vladimira Šeksa - o svemu su izvijestili Milinovića te dopredsjednike stranke Božidara Kalmetu, Petra Čobankovića Ivana Jarnjaka. Upravo je u Osijeku počeo izborni inženjering u HDZ-u uoči unutarstranačkih izbora, tvrde oponenti.