453 KG EKSPLOZIVA

Pokušao raznijeti banku Fed-a na Manhattanu

17.10.2012 u 22:10

Bionic
Reading

Na Manhattanu je uhićen muškarac iz Bangladeša koji je planirao dići u zrak zgradu Američke središnje banke Federal Reserve (Fed), javlja CNN. Riječ je o 21-godišnjem Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafisu koji je član Al Kaide

Muškarac se dovezao automobilom pred zgradu koja je udaljena nekoliko ulica od World Trade Centra. U automobil je postavio bombu od 453 kilograma, koju je pokušao aktivirati. No, eksploziv je nabavio od prikrivenog američkog agenta tako da se zapravo radilo o eksplozivu koji nije mogao eksplodirati.

Automobil s eksplozivom ostavio je točno ispred banke te otišao u susjedni hotel odakle ga je pokušao aktivirati. Nekoliko je puta stisnuo detonator, no nije se ništa dogodilo. Nakon toga je uhićen.

Terorist inače živi na Long Islandu, a incident se dogodio danas ujutro. U New York je došao u siječnju kako bi izvršio teroristički napad, priopćio je FBI.

'Nafis je rekao kako mu je cilj bio 'uništiti Ameriku' i najbolji način za to je bio napad na američku ekonomiju. Spomenuo je i 'voljenog Osamu bin Ladena' što potvrđuje da bi u njegovom napadu stradali žena i djeca', priopćili su iz Ministarstva pravosuđa.

Nafis je razmatrao nekoliko potencijalnih ciljeva napada, uključujući visokog vladinog dužnosnika o Njujoršku burzu, ali se naposlijetku odlučio da zgradu Fed-a.

Američka središnja banka zasad je bez komentara.