NA OBLJETNICI U BOGDANOVCIMA

'Pokušali smo dovesti Merčepa, ali nismo uspjeli'

10.03.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Okupljanjem na lokaciji Grac, nedaleko od Bogdanovaca, u četvrtak je obilježena 20. obljetnica osnivanja nenaoružanih odreda na području bivše općine Vukovar koji su postali temelj obrane istoka Hrvatske u Domovinskom ratu

BOGDANOVCI – Prije točno 20 godina, 10. ožujka 1991. godine, u Bogdanovcima se, pod zapovjedništvom tadašnjeg općinskog sekretara na narodnu obranu Tomislava Merčepa, postrojilo više od 2.500 pripadnika nenaoružanih formacija iz Vukovara, ali i iz većine sela vukovarske općine.

'Pokušali smo na sve načine ishodovati da Tomislav Merčep bude nazočan danas s nama, ali u tome nismo uspjeli', poručio je Danijel Rehak, jedan od sudionika okupljanja u Bogdanovcima i aktualni predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Spominjanje Merčepovog imena popraćeno je pljeskom okupljenih.

Postrojavanje nenaoružanih odreda bilo je začetak obrane od velikosrpske agresije na Vukovar, rečeno je na okupljanju u Bogdanovcima, uz napomenu kako je organizatorima bila 'namjera pokazati i danas kako se o obrani grada i općine Vukovar razmišljalo na vrijeme te da 204. vukovarska brigada nije nastala iznenada'.

Obilježavanje obljetnice postrojavanja u Bogdanovcima, na kojem je bilo stotinjak okupljenih, prvo je u nizu ovogodišnjih podsjećanja na najznačajnije događaje iz Domovinskog rata 1991. godine.

Uoči održavanja skupa u Bogdanovcima, sudionicima je iz Zagreba stigla vijest kako je Tomislavu Merčepu, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje se tereti, upravo na obljetnicu događaja kojemu je bio glavni organizator produljen pritvor za još dva mjeseca.

Merčep se nalazi u pritvoru od 10. prosinca prošle godine, jer se protiv njega vodi istraga zbog sumnje da je naređivao nezakonita uhićenja, zlostavljanja, mučenja i ubojstva civila te propustio spriječiti i suzbiti zločine u kojima su ubijene ili nestale 43 osobe sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. Zbog lošeg se zdravstvenog stanja nalazi u zatvorskoj bolnici. Brani se šutnjom.