INCIDENT KOD RUPE

Pokušali prebaciti Turke preko granice za 1.900 eura

27.01.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Dvojica turskih državljana protjerana su iz Hrvatske nakon što su ih policijski službenici Postaje granične policije Rupa zatekli na području Šapjana u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice

U tom pokušaju pomagala su im dvojica muškaraca, 36-godišnjak iz Rijeke i 50-godišnjak iz Cernika, koji su im svoju uslugu masno naplatili te su redovnim putem prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Opatiji.

Turci, starosti 28 i 19 godina, zatečeni su u Šapjanama 14. siječnja u ranim jutarnjim satima. Istragom je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli legalno, nakon čega su se, a po prethodnom dogovoru, sastali s 50-godišnjakom iz Cernika te zajedno s njim došli u Rijeku. Iz Rijeke do područja u blizini granice s Republikom Slovenijom prevezao ih je 36-godišnji Riječanin. Uslugu prebacivanja stranci su platili ukupno 1.900 eura.

Njihove putovnice su pronađene te su im oduzete, a sukladno Zakonu o strancima u upravnom postupku donijeto je rješenje o njihovom protjerivanju te zabrani ulaska i boravka na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od jedne godine.

Kriminalističko istraživanje nad pomagačima protuzakonitog prebacivanja stranaca preko državne granice obavili su policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave brodsko-posavske.