TRGOVINA LJUDIMA

Pokušala prodati vlastitu kćer

15.11.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su 39-godišnja državljanka BiH i njezin 55-godišnji otac, britanski državljanin, počinili kazneno djelo trgovine ljudima i pokušaj stavljanja u ropstvo, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava

Osnovano se sumnja da su u travnju ove godine u BiH vrbovali 23-godišnju srbijansku državljanku, nudeći joj posao u Hrvatskoj. Njezinoj majci isplatili su dvije tisuće eura, a potom su je prijevarom naveli da izradi krivotvorene isprave BiH te da s njima prijeđe granicu s Hrvatskom.

Kad je 23-godišnjakinja stigla u Šibenik, navodi policija, dvojac joj je oduzeo isprave i prisilio je da za njih obavlja kućanske poslove i prikuplja sekundarne sirovine, što joj nikada nije plaćeno.

Također je utvrđena osnovana sumnja da je 39-godišnjakinja uz pomoć 31-godišnjeg Šibenčanina počinila kazneno djelo trgovine ljudima i ropstvo u pokušaju na štetu svoje maloljetne kćeri.

Policija navodi da je osumnjičenica 2010. u dva navrata neuspješno pokušala prodati svoju maloljetnu kćer, a nakon toga prodaju je dogovorila s osumnjičenim Šibenčaninom za 20 tisuća eura. On je, stoji u policijskom priopćenju, maloljetnicu kanio kupiti kako bi je seksualno iskoristio. Dogovor bi se i sklopio da za to nije doznala policija koja je bosanskohercegovačku državljanku i Šibenčanina privela i uz kaznenu prijavu sprovela istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku. Otac osumnjičenice kazneno je prijavljen u odsutnosti.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni otac i kći Romi.

Dvadesettrogodišnjakinji i maloljetnici pružena je pomoć u skladu s programom zaštite žrtava trgovine ljudima.