TRAŽI 3,49 KUNA PO LITRI!

Pokrovac se pridružuje mljekarima, prosvjedi bi mogli eskalirati

22.02.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, najavio je u srijedu navečer da će se, ako 'situacija s prosvjedima mljekara bude eskalirala', pridružiti ostalim prosvjednicima

'Pregovori s ministrom mljekarima nisu donijeli ništa novo, pa ćemo ovih dana promatrati situaciju na terenu. Bude li situacija uzavrela, a prosvjedi eskalirali, nećemo oklijevati nego ćemo se odmah pridružiti ostalim seljacima. Već ujutro ću policiji podnijeti zahtjev za održavanje prosvjednog skupa u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer ih mislimo početi u petak ili subotu', rekao je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka nakon u srijedu navečer održanog dogovora s poljoprivrednicima Vukovarsko-srijemske županije. Zamoljen za pojašnjenje što misli pod 'eskalacijom prosvjeda', kaže da se to odnosi na moguća izbijanja nereda, ili sukobe seljaka s policijom.

Nakon sastanka Pokrovac ima novi, drugačiji zahtjev: umjesto dosad spominjanih 2,70 kuna po litri mlijeka, tražit će 3,49 kuna za kilogram konzumnog, a 4,09 kuna za mlijeko namijenjeno proizvodnji sira. Prigovara svima koji pristaju na manji iznos, ali i da su dosadašnji prosvjedi, premda opravdani, pomalo i politički obojeni. Smeta mu što se na stranu seljaka sada svrstava i bivši ministar Petar Čobanković, za kojeg Pokrovac tvrdi kako je seljacima i proizvođačima, dok im je trebao pomagati, zadao ključni udarac te ostavio ogroman nepodmireni dug. Naziva ga 'glavnim krivcem' za trenutno stanje u hrvatskoj poljoprivredi.

Dodaje kako bi prosvjedi, zapravo, trebali biti više usmjereni protiv mljekara, a manje protiv Ministarstva koje, napominje, nema ovlast mijenjati cijene na tržištu. U tom ga stavu podupire i Zvonko Pipić, potpredsjednik Sindikata hrvatskih seljaka koji bi prosvjedne skupove trebao organizirati na području Virovitičko-podravske županije.