ZABRANA BURKE I NIKABA

'Pokrivene' Muslimanke uhićene u Parizu

11.04.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Dvije žene uhićene su danas u Parizu, za vrijeme prosvjednog marša protiv kontroverznog francuskog zakona o zabrani islamskih pokrivala za lice, poput burki i nikaba, koji je danas stupio na snagu

Još nekoliko prosvjednika uhićeno je na skupu održanom u ponedjeljak ujutro pred pariškom katedralom Notre Dame, izvještava britanski Telegraph.

Novinari javljaju da je do uhićenja došlo nakon što su policajci upali među prosvjednike, nastojeći razbiti skup čije održavanje nije bilo dopušteno.

U subotu, policija je uhitila 59 ljudi, među kojima 19 'pokrivenih' žena, na zabranjenom prosvjedu protiv prvog takvog zakona u Europi.

Francuska zakonodavna zabrana odnosi se na burku, koja prekriva cijelo tijelo i ima mrežicu preko očiju, te nikab, pokrov preko lica s otvorom za oči. Hidžab, koji prekriva kosu i vrat, ali je lice otkriveno, te čador, koji prekiva cijelo tijelo, ali je lice također otkriveno, nisu zabranjeni.

Policija je prije današnjeg prosvjeda dobila naredbu da bude suzdržana i da se prema prosvjednicama i prosvjednicima odnosi s poštovanjem. Tiskano je i 400.000 prigodnih letaka, s porukom: 'Republika živi s nepokrivenim licem.'

'Zakon ne zabranjuje marame, pokrivala za glavu, šalove i naočale ukoliko oni ne priječe identifikaciju osobe', priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Francuski premijer Francois Fillon prošlog mjeseca obrazložio je da je zabrana u skladu s nacionalnim vrijednostima.

Zakon predviđa kaznu od 150 eura, a od osobe koja prekrši zakon može se tražiti i da obavlja društveno korisni rad kao dio kazne ili umjesto novčane kazne.

Zakon je izglasan u listopadu prošle godine, a sada je isteklo šestomjesečno razdoblje predviđeno za upoznavanje i prilagodbu.

Amerikanci protiv zabrana

Oko 82 posto Francuza podupire novi zakon, pokazalo jeistraživanje Pew Global Attitudes Projecta. Prema istom istraživanju,provedenom u pet zemalja, zabranu burke podupire i većina Nijemaca,Britanaca i Španjolaca, dok se zabrani protive čak dvije trećineAmerikanaca.

Kazne za prisiljavanje na nošenje burke također su dio zakona, ali one će stupiti na snagu tek u listopadu. Prisiljavanje žene na nošenje nidžaba ili burke kažnjavat će se godinom dana zatvora i 30.000 eura, a ukoliko je riječ o maloljetnici, kazna se penje na dvije godine zatvora i 60.000 eura.

Francuska vlada ocijenila je da je takva prisila 'novi oblik porobljavanja koje republika na svom tlu ne može prihvatiti'.

Novi zakon potaknuo je diskusiju o religijskim slobodama. Francuski ustavni sud poručio je da zakon ne sprečava slobodno prakticiranje vjere na za to predviđenom mjestu.

'S obzirom na štetu koju nanosi pravilima života u zajednici, osiguravanju digniteta osobe i jednakosti među spolovima, čak i ako je dobrovoljno - ne može se tolerirati na javnim mjestima', obrazložila je francuska vlada.

Zakonodavci ističu da je zbog sigurnosnih razloga potrebno zabraniti pokrivanje lica u javnosti.

Amnesty International opetovano poziva Francusku da povuče zakon, navodeći da njegove odredbe krše Europski zakon o ljudskim pravima.

Burka