GASTRO KAMION

Pokretna škola kuhanja za invalidne osobe

18.10.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma predstavit će se projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za uključivanje u rad ugostiteljskih objekata u svojstvu radnika u kuhinji, te ispravan način njihovog posluživanja kao gostiju

Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, u zagrebačkom hotelu Sheraton bit će organizirana prezentacijska večera na kojoj će Vedran Habel uz suradnike predstaviti mogućnosti edukacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u ugostiteljskoj i kulinarskoj struci. Prezentacija će, između ostalog, ojačati strukovne i socijalne kompetencije u Hrvatskoj i potaknuti poduzetnike na uključivanje osoba s invaliditetom u rad.

Osnovni ciljevi ove prezentacijske večere bit će:

- naglasiti činjenicu da osobe s invaliditetom mogu ravnopravno sudjelovati u radu ugostiteljskog objekta te kvalitetno obnašati funkcije šefa kuhinje ili nastavnika
-prikazati rad gluhih, slijepih i paraplegičnih osoba
-prikazati način ispravnog posluživanja osoba s invaliditetom.

Osim navedenog, bit će predstavljen i projekt pokretne škole kuhanja za invalidne osobe – gastro kamion, potpuno opremljen kulinarskom i opremom za posluživanje kojem je primarni cilj edukacija, a nakon toga i primjena u turističke svrhe te u svrhe podizanja standarda u gastronomskoj ponudi Hrvatske.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj živi 429.421 osoba s invaliditetom, što čini 11,5 posto ukupnog stanovništva. Oko 15.500 djece s teškoćama u razvoju uključeno je u proces odgoja i obrazovanja.