ZARAZNE BOLESTI

Pokrenuta zajednička europska akcija protiv dezinformacija o cijepljenju

04.09.2018 u 16:54

Bionic
Reading

U Parizu je u utorak pokrenuta zajednička europska akcija o cijepljenju. Zajedničku akciju koordinira Francuska, a uglavnom se financira iz zdravstvenog programa Europske unije. Trogodišnji proračun iznosi 3,5 milijuna eura, a ukupni proračun 5,8 milijuna eura.

Na prvom sastanku sudjelovalo je 17 država članica EU-a, Norveška, Srbija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Europska komisija, ministarstva zdravstva, međunarodne ustanove, organizacije i donositelji odluka (npr. WHO, OECD, ECDC, EMA), sveučilišta iz 20 zemalja te širok raspon dionika, uključujući predstavnike civilnog društva i proizvođače, priopćeno je iz Europske komisije.

Svi sudionici uključeni su u rad na politikama cijepljenja. Cilj zajedničke akcije jest omogućiti zajedničko korištenje alata za jačanje nacionalnih odgovora na izazove u području cijepljenja te potaknuti održivu europsku suradnju u borbi protiv bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem, što je jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik zadužen za zdravlje i sigurnost hrane, pozdravio je zajedničku akciju: 'U travnju sam predstavio inicijativu usmjerenu na povećanje procijepljenosti i omogućivanje svim građanima EU-a pristupa relevantnim informacijama o cijepljenju, osobito stvaranjem europskog portala o cjepivima, njihovim prednostima i sigurnosti.

Cijepljenje je čin solidarnosti te nam je potrebno usklađeno i strateško djelovanje radi borbe protiv otpora cijepljenju te radi povećanja stope procijepljenosti u EU-u i susjednim zemljama. Zarazne bolesti ne zaustavljaju se na granicama! Danas mi je osobito drago objaviti pokretanje zajedničke europske akcije o cijepljenju koja će pridonijeti spašavanju života u Europi, osobito u najugroženijim skupinama kao što su djeca.'

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL