'POSAO' S KUTLOM

Pokrenuta prva istraga protiv Sanadera?!

17.08.2010 u 08:53

Bionic
Reading

Ako je vjerovati izvorima Nacionala bliskim vrhu Vlade, Državno odvjetništvo po prvi puta istražuje bivšeg premijera Ivu Sanadera. To potvrđuje i potvrda DORH-a da blisko surađuje s austrijskim kolegama oko muljaže s kreditima Hypo banke

Sanader je navodno krajem 90-ih od Miroslava Kutle primio nezakonitu proviziju od 800 tisuća njemačkih maraka, za što ga DORH izravno sumnjiči. Sanader je za taj novac Kutli, sumnja se, sredio kredit u Hypo Alpe Adria banci.

DORH je rad na tom predmetu započeo u proljeće ove godine, kada je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kao svjedokinju saslušao Milenu Šenator, blisku suradnicu Miroslava Kutle.

Milena Šenator na suđenju 2004.

U šokantnom i detaljnom iskazu na deset stranica, Šenator je dala dosad najkvalitetniju osnovu za procesuiranje Ive Sanadera, kaže Nacionalov izvor.

Sanader je za sređivanje kredita od četiri milijuna maraka primio proviziju od 20 posto, tj. 800 tisuća maraka. Novac je Sanaderu plaćen u više rata, a Šenator kaže da postoji najmanje šest isplatnica koje to dokazuju.

Lova za Sanadera išla je iz crnog fonda Kutline Globus grupe. On je na svim zadužnicama pisao inicijale osobe kojoj su namijenjene, pa tako svjedokinja tvrdi da je na njih šest pisalo I. S. i podsjetnik 'Hypo'.

DORH navodni ima i druge informacije koje potvrđuju iskaz ove svjedokinje. DORH se ključnim informacijama nada od svojih kolega iz Austrije koji rade na slučaju Hypo banke. Tamo se nalaze dokumenti koji bi trebali otkriti o kakvom se kreditu radi i je li on uopće bio zakonit.

Milena Šenator prvi iskaz DORH-u dala je još 2000. godine. Tada je nudila i svoju arhivsku građu kao dokaz, no stvar se nije pomaknula s mjesta. Afera je opet isplivala uoči parlamentarnih izbora 2004. Tada se nagađalo da je Kutle raznim osobama isplatio između 40 i 50 milijuna maraka. Milena Šenator te je godine zajedno s Kutlom proglašena krivom za malverzacije u Tisku i osuđena na godinu i osam mjeseci zatvora.