U GRADSKOM VIJEĆU RIJEKE

Riječka HDZ-ovka koja je brojala Srbe i vrbe ostaje bez funkcije?

04.10.2019 u 20:17

Bionic
Reading

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice u petak je u proceduru vijeća uputio zahtjev za razrješenjem gradske predsjednice Odbora vijeća za nacionalne manjine i vijećnice HDZ-a Ivone Milinović, priopćeno je.

Ovaj odbor se sastao na hitnoj sjednici sazvanoj povodom saznanja o izjavama Ivone Milinović tijekom gostovanja na 'Podcastu Velebit".

'Nakon sramotnog slučaja govora mržnje čime je predsjednica Odbora za nacionalne manjine Ivona Milinović osramotila i sebe i cijelo Gradsko vijeće, upućen je u proceduru prema Gradskom vijeću prijedlog za njezinim razrješenjem. Ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila, vijećnica mora odgovarati za svoje postupke pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put', stoji u priopćenju.

U priopćenju se dodaje kako je 'vijećnica HDZ-a već dobila žuti karton Odbora za izbor i imenovanja pred nešto manje od godinu kada je usvojen jednoglasni zaključak da se od HDZ-a zatraži da upozori vijećnicu Milinović kako svojim istupima na društvenim mrežama omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša'.

'Radilo se o njezinom izjednačavanju talijanske manjine s fašizmom u javnim nastupima te o izjavi prema kojoj je zamjenika primorsko-goranskog župana iz reda srpske manjine nazvala neprijateljem kojeg je potrebno uhititi ili deportrati iz Hrvatske', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje potpredsjednik Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja Sandi Basić.

Ivona Milinović je u 'Podcastu Velebit', gostujući kod Marka Juriča, iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Komentirajući stihove Torcidine pjesme s posljednje utakmice protiv HNK Rijeke na Rujevici - 'Šugava Rijeko, smrdljivi grade/Pobit ću pola tvoje Armade/Šugava Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba', rekla je kako nema ništa protiv navijačkog folklora, ali da time Torcida čini štetu Hrvatskoj.

'Stvarno je neprimjereno pjevati takve pjesme i davati Pupovcu argument da sutradan plače, 'evo su Hrvati fašisti'. Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40', rekla je Ivona Milinović u "Podcastu Velebit".

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat je u petak na društvenim mrežama naveo da očekuje da Milinović da ostavku u vijeću.

Ivona Milinović u podcastu Projekt Velebit Izvor: Društvene mreže / Autor: Projekt Velebit