povodom dana planeta zemlje

Pokrenuta internetska stranica prirodazaljude.org

21.04.2017 u 22:18

Bionic
Reading

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pokrenula je internetsku stranicu prirodazaljude.org kojom na jednom mjestu ističe vrijednosti prirode te poziva stručnjake na suradnju

’Regija u kojoj živimo prepoznata je diljem svijeta po izuzetnim prirodnim vrijednostima: netaknutim rijekama, šumama visoke vrijednosti, jedinstvenoj obali i bogatom divljem svijetu. Prepoznamo li i sami vrijednost prirode koja nas okružuje, ozbiljnije ćemo shvatiti obvezu njezine zaštite koja se tiče svakog pojedinca. WWF je stoga pokrenuo internetsku stranicu prirodazaljude.org kojom na jednom mjestu ističe vrijednosti prirode, a predstavlja je povodom Dana planeta Zemlje koji se 22. travnja obilježava još od 1970. godine’, ističe u priopćenju WWF.

 ’Ovom stranicom želimo prikazati prirodu kroz vrijednosti vode, šume, mora i drugih ekosustava bez kojih život na Zemlji ne bi bio moguć. Želimo ohrabriti političare da prilikom donošenja odluka uzmu u obzir širok spektar prirodnih vrijednosti, a poslovni sektor da integrira zaštitu i održivo korištenje prirodnog i društvenog kapitala u svojem poslovanju’, naglašava urednica stranice Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije.

 Stranica se temelji na podacima, pričama i primjerima dobrih praksi kako koristiti prirodne vrijednosti na održiv način i tako doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju naše regije.

 Kako WWF kroz svoje programe potiče lokalne zajednice da aktivnije sudjeluju u upravljanju prirodom i njenim resursima, stranica nudi i modele za takve suradnje te može potaknuti svakog pojedinca da se aktivira u zaštiti naših prirodnih vrijednosti.

 Podaci objavljeni na prirodazaljude.org temelje se na analizi procjene dobrobiti zaštićenih područja (PA-BAT) koju je WWF proveo u 58 parkova naše regije, a među njima i 18 hrvatskih parkova. Zaključak je da hrvatska zaštićena područja ostvaruju prihode od vode, šume i poljoprivrede, a najviše od turizma. U dvije trećine parkova turizam je glavni izvor prihoda za lokalnu zajednicu što dokazuje da je dobrobit lokalnog razvoja u turizmu itekako povezana sa zaštićenom prirodom, ističu u WWF-u.

 ’Iako se u Hrvatskoj rado oslanjamo na turizam kao na glavnu gospodarsku granu, svrha zaštićenih područja nije isključivo u dobrom provodu turista, nego puno važnije u edukaciji svih posjetitelja o zaštiti prirode i vrijednostima naše prirode i samih parkova. Razumije li vlada važnost poslova vezanih uz zaštitu prirode i jesu li lokalne zajednice dovoljno informirane i educirane o održivim poslovnim praksama i svojim pravima u odlučivanju o korištenju prirode tek su neka od pitanja na koja WWF nastoji pronaći rješenja’, kažu iz WWF-a.

 ’Godišnji prihod dviju elektrana koje upotrebljavaju vodu iz zaštićenih područja na Velebitu iznosi 60 milijuna eura, dok je njihovo ulaganje u zaštitu 200.000 hektara šumskog ekosustava tek 0,0265 posto prihoda. Čak i taj novac ide u državni budžet, a ne izravno zaštićenom području. Vraća li se dio prihoda u očuvanje ekosustava koji omogućuje kvalitetnu vodu? Kako bismo pronašli odgovore na ovakva pitanja želimo okupiti stručnjake iz cijele regije koji će podijeliti s nama primjere dobre prakse o održivom korištenju prirodnih resursa u drugim zemljama’, ističe Kasandra-Zorica Ivanić.

 WWF-ova stranica prirodazaljude.org trenutačno se temelji na podacima vezanima uz prirodu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stranica je ostvarena kroz WWF-ov program ‘Zaštićena područja za prirodu i ljude’.