u bruxellesu

Pokrenuta Europska redakcija, zajednički projekt 18 novinskih agencija

06.09.2022 u 21:12

Bionic
Reading

Zajedničku Europsku redakciju (ENR) 18 novinskih agencija, projekt u kojem sudjeluje i Hina, službeno su u utorak otvorili u Bruxellesu potpredsjednici Komisije Margaritis Schinas i Vera Jourova

ENR je pokrenut s ciljem promicanja suradnje i razmjene iskustava između dopisnika agencija koje sudjeluju u projektu. Dopisnicima će biti dostupna dva moderno uređena prostora u kojima će moći raditi. ENR je s radom počeo već 1. srpnja.

Cilj inicijative je ojačati informativne servise iz raznih zemalja u Europi i omogućiti agencijama da zajedno rade na prekograničnim pričama, kako bi sadržaj servisa nacionalnih novinskih agencija bio dostupniji široj europskoj publici. Projekt europske redakcije (European Newsroom - ENR) trebao bi pomoći u vjerodostojnom izvještavanju o važnim europskim temama i djelovanju europskih institucija kao i o njihovoj percepciji u državama članicama i šire. Projekt financira Europska komisija s 1,76 milijuna eura za pokrivanje operativnih troškova do kraja 2023. godine.

Potpredsjednica Komisije za vrijednosti Vera Jourova istaknula je važnost točnog, činjeničnog izvještavanja te rekla da bi upravo ovaj projekt trebao tome pridonijeti. 'Ne vjerujem da živimo u postčinjeničnom dobu', rekla je u polušali potpredsjednica Jourova. 'Moramo imati provjerene činjenice kako bismo se borili protiv dezinformacija i zla', kaže Jourova ističući da je 'pravo zlo' ono što se događa u Ukrajini i ruska agresija na tu zemlju. Jourova je najavila da će sljedeći tjedan Komisija objaviti prijedlog zakona o slobodi medija.

Pitanje medija u nadležnosti je država članica i Komisije nema instrumenta za borbu protiv pokušaja gušenja neovisnosti i slobode medija. S novim zakonskim prijedlogom, ako bude usvojen, Komisija bi dobila neke instrumente kojima bi mogla intervenirati u slučajevima poput neopravdanog oduzimanje licenci za emitiranje.

Projektom ENR koordinira njemačka novinska agencija dpa, a u Upravnom odboru sjede predstavnici pet agencija, koje čine jezgru ENR-a - dpa, AFP, Ansa, Agerpress i Hina.

Vojvodić: Projekt europskog zajedništva

'Zajednička europska redakcija predstavlja još jedan dokaz opredijeljenosti Hine za europske vrijednosti, posebno u ovako teškim vremenima u kakvima se nalazimo. S profesionalne strane to je osnaživanje svih agencija koje sudjeluju u ovom projektu, a posebno agencija manjih država koje se na ovaj način stavljaju uz bok dpa, AFP-u i ostalim agencijskim gigantima', rekla je ravnateljica Hine Branka-Gabriela Vojvodić.

Ona ističe da je za Hinu dodatni kompliment to što je članica Upravnog odbora. 'Mogućosti ovog projekta su istodobno i mjerljive, u smislu boljeg protoka vijesti, lakšeg dolaženja do sugovornika i informacija, sprječavanja lažnih vijesti, ali i nemjerljive u onom dijelu u kojem je riječ o europskom jedinstvu, zajedničkoj povijesti i budućnosti', ističe ravnateljica Vojvodić.

Ideju europskog zajedništva ističe i ravnatelj dpa Peter Kropsch. 'Kada 18 europskih novinskih agencija, svaka sa svojom nacionalnom perspektivom o Europi, koristi zajedničku redakciju u Bruxellesu, novinarska kvaliteta će se povećati zahvaljujući ovom umrežavanju. Veliki i mali zajedno - to je ideja ove redakcije. Ali iznad svega, to je ideja Europe!' rekao je Kropsch.

U upravljačkom odboru i Hina

ENR objavljuje dva puta tjedno sažetke od nekoliko izabranih vijesti koje je svaka agencija prethodno objavila. Svaka agencija radi sažetak na svom jeziku, a iz toga se onda napravi selekcija vijesti koja se prevodi na engleski, francuski i njemački. Jednom tjedno ENR objavljuje na engleskom tematski prilog o prethodno dogovorenoj temi u čemu mogu sudjelovati sve agencije. Agencije dpa i AFP također rade i fact-checking.

U projektu sudjeluju agencije iz 11 država članica EU-a i 5 iz zemalja kandidatkinja ili potencijalnih kandidatkinja: AFP (Francuska), ANSA (Italija, AGERPRES (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), dpa (Njemačka), EFE (Španjolska), Europa Press (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka), PAP (Poljska) i Ukrinform (Ukraijna).

U upravljačkom odboru sjede predstavnici pet agencija, koje čine jezgru ENR-a - dpa, AFP, Ansa, Agerpress i Hina. ENR-u se zadnja pridružila ukrajinska novinska agencija Ukrinform, koja u znak solidarnosti neće plaćati naknade za pristup uslugama zajedničke redakcije.

Poljska novinska agencija PAP se naknadno uključila u projekt. Ravnatelj dpa Kropsch je najavio da su se tri novinske agencije pridružile, zasad kao promatrači, s mogućnošću da se kasnije uključe. To su nizozemska agencija NPA, švicarska SWI i portugalska Lusa.