LAKŠE DO NOVCA IZ UNIJE

Pokrenut prvi hrvatski portal o EU fondovima

12.09.2012 u 12:37

Bionic
Reading

U srijedu je u Europskom domu predstavljen prvi hrvatski portal o EU fondovima: eu-projekti.info, koji sadrži sve objavljene i neobjavljene natječaje iz EU fondova za Hrvatsku, regiju, kao i one objavljene od Europske komisije u Bruxellesu

Radi se o pionirskom pothvatu tvrtke EU PROJEKTI i udruge Institut za razvoj poduzetništva i projekte EU koji će omogućiti podizanje apsorpcijskih kapaciteta hrvatskih i korisnika iz regije i postati ključna točka u njihovu informiranju, kako bi podigli razinu iskorištenosti programa IPA i programa Unije, ali i pomogli u pripremi za strukturne fondove.

Ariana Vela
, jedna od autorica portala eu-projekti.info, uz Josipa Jagića, kazala je da je ovaj projekt rezultat višegodišnjeg rada.

'Naši poslovni partneri, klijenti i suradnici žale se da se redovito susreću s problemima koji ih odvraćaju od pripreme i prijave projekata ili otežavaju njihovu provedbu. Najviše negativnih komentara dolazi upravo iz poslovnog sektora koji ima vrlo male mogućnosti umrežavanja i tako zapravo rijetko sudjeluje u velikim projektima. A jedan od razloga je i nedovoljna informiranost hrvatske javnosti o dobrobiti i o mogućnostima korištenja sredstava iz EU fondova. Ovi ali i drugi problemi doveli su nas do toga da je iskorištenost IPA-e dosta niska. Prema posljednjim podacima 40 posto sredstava je ugovoreno, a nešto iznad 20 posto je isplaćeno. S takvim rezultatima ne može biti zadovoljna vlada niti sudionici natječaja, a s tim ne možemo biti zadovoljni niti mi konzultanti. Ne smijemo dopustiti da budemo kao Rumunjska i Bugarska koje su zbog loše pripremljenosti strukturnih fondova povukle mizernih dvadesetak posto sredstava', izjavila je Vela.


'Hrvatska sljedeće godine prelazi na strukturne fondove i može očekivati 10-15 puta više sredstava u odnosu na sredstva koja su joj dosad bila na raspolaganju, odnosno, Europa će nam u sljedećih nekoliko godina na godišnjoj razini davati više od milijarde eura za projekte, počevši s 2013. godinom kada ćemo u drugoj polovici imati 450 milijuna eura samo za razdoblje od pola godine', pojasnila je Vela.

Također je dodala da je portal otvoren za sve te da im je želja da postanu centralno mjesto za EU fondove. Autori očekuju milijun otvaranja portala mjesečno.

Ružica Gelo, direktorica Centra za EU Hrvatske gospodarske komore naglasila je kako ovaj projekt namijenjen cjelokupnom društvu, te da će putem njega svi moći dobiti informaciju.

Daniel Mondekar
, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije, također je pohvalio projekt i naglasio da će to biti 'dobar informacijski alat na korist svima u Hrvatskoj'.