POVJERENSTVO JEDNOGLASNO

Pokreće se postupak protiv Karamarka zbog suradnje Drimije i Peritusa

18.05.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorilo je u srijedu postupak kojim će se utvrditi je li prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u sukobu interesa zbog poslovne suradnje tvrtke Drimia njegove sadašnje supruge Ane Karamarko i tvrtke Peritus u vlasništvu MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića

Nakon rasprave, članovi Povjerenstva povukli su se na 15 minuta i u 10.45 sati donijeli svoju odluku jednoglasno.

Povjerenstvo se nije bavilo procjenama je li taj poslovni odnos imao utjecaja na dvije arbitraže koje Hrvatska vodi s MOL-om, istaknuto je.

Član Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa Boris Spudić izuzeo se od glasovanja jer je bio savjetnik u kabinetu ministra.

Cjelovita odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedećih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je li taj dužnosnik povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela, najavljeno je.

Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i Mola, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o tom slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je član Povjerenstva koji vodi predmet Davorin Ivanjek.

Postupak protiv dužnosnika na temelju prijave Povjerenstvo može pokrenuti, dok je na temelju zahtjeva dužnosnika, kao i u Karamarkovu slučaju, dužno pokrenuti postupak.

Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, a zatim na nekoj od sljedećih sjednica, nakon što prouči predmet, donosi odluku.

Karamarko je dan uoči sjednice Povjerenstva objavio na Facebooku da je zahtjev podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti taj postupak. 'Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije', napisao je Karamarko.


Karamarko se sam prijavio u postupak zbog mogućeg sukoba interesa nakon što su objavljeni podaci o nekadašnjem poslovnom odnosu između Karamarkove sadašnje supruge i njegova prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Nakon što je Nacional objavio da je Josip Petrović preko svoje tvrtke za usluge i medijske analize u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a najmanje dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu tadašnje Karamarkove partnerice, a sada supruge Ane Šarić, Karamarko se izuzeo iz procesa donošenja odluka vezanih uz Inu i zatražio očitovanje Povjerenstva u tom slučaju.

Karamarko je tada napisao na Facebooku da se se zbog medijskog linča njegove obitelji i njega osobno odlučio izuzeti iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka o Ini dok Povjerenstvo ne donese odluku u tom slučaju.

Predsjednik najjače oporbe stranke SDP-a Zoran Milanović najavio je u četvrtak da će njegova stranka u Hrvatskom saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja Karamarku zbog poslovne povezanosti njegove supruge Ane s lobistom mađarskoga MOL-a Petrovićem, zbog čega je, smatra Milanović, Karamarko sam trebao podnijeti ostavku.