KOSOR NAKON SASTANKA U STRANCI

'Pokazuje se tko drži do časti i ugleda HDZ-a, a tko ne'

01.02.2012 u 22:15

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće HDZ-a usvojilo je danas kriterije za vođenje unutarstranačkih izbora i zaključilo da potencijalni kandidati i kandidatkinje za stranačke dužnosti kandidature trebaju dostaviti do 5. svibnja

Mnogi nisu znali da se na inicijativu predsjednice stranke Jadranke Kosor neće održati sjednica Predsjedništva koja već 22 godine prethodi sjednici Nacionalnog vijeća. Komentirajući novinarima izjavu nekih članova koji su neobičnim ocijenili što je sjednica Vijeća sazvana prije sjednice Predsjedništva, Kosor je rekla da nijedan član Predsjedništva nije izrazio svoje čuđenje na sjednici Vijeća.

'To što se netko čudi pred vama to je stvar osobnog stila i pristupa čuvanja časti i ugleda HDZ-a', kazala je Kosor, dodavši da jedan od članaka propisnika govori da su svi članovi dužni čuvati integritet, čast i ugled HDZ-a i promicati njegove temeljene vrijednosti.

'Danas se pokazuje koliko se netko toga drži ili ne', zaključila je Kosor. Navodno je Vladimir Šeks oštro napao protukandidate Jadranke Kosor Tomislava Karamarka i Dragu Prgometa jer su zbog slučaja Valpovo zatražili ostavku vrha stranke.

Kosoričini protukandidati prozivaju je za nedemokratičnost i optužuju vodstvo stranke za poraz na predsjedničkim, lokalnim i parlamentarnim izborima. Prije sjednice potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović je rekao da je zatražio sjednicu Predsjedništva HDZ-a kako bi se razgovaralo o političkim konotacijama raspuštanja valpovačkog Gradskog odbora. Za njega je neobično što se sjednica Nacionalnog vijeća održava prije sjednice Predsjedništva, a jednako stajalište ima i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, koji je rekao da je sjednica Predsjedništva uvijek prethodila sjednici Nacionalnog vijeća.

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković prije sjednice je rekao kako očekuje da će Nacionalno vijeće razgovarati o daljnjoj dinamici priprema unutarstranačkih izbora. Vijeće je u raspravi o raspuštanju gradskog odbora HDZ-a u Valpovu zaključilo da je županijski odbor postupio u skladu sa Statutom jer je odluku donio većinom glasova, ali i da nije postupio u najsretnije vrijeme. Stoga je vijeće, rekla je Kosor, preporučilo da se slične odluke više ne donose zato što je HDZ ušao u izborno razdoblje i jer unutarstranački izbori počinju 11. veljače.

Što se tiče pravila unutarstranačkih izbora, potencijalni kandidati će status kandidata za neku od stranačkih dužnosti steći prikupljanjem potpisa izabranih izaslanika, rekla je novinarima predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon višesatne sjednice Nacionalnog vijeća.

Najavila je da će sva imena izaslanika biti poznata do 5. svibnja, pa će kandidati moći prikupljati potpise do 19. svibnja, dan prije održavanja 15. općeg sabora HDZ-a.

Svatko od kandidata moći će cijelo vrijeme sudjelovati u izbornom procesu u organizacijama kojima pripada, kazala je predsjednica HDZ-a.

'To je jedan od pokušaja da utječemo da nitko od kandidata za bilo koju dužnost ne pritišće na slobodan izbor na svim stranačkim razinama - od temeljenog ogranka do županijskog odbora', rekla je Kosor.

Kandidati će od 5. do 20. svibnja moći obići Hrvatsku, koristiti prostorije podružnice za predstavljanje, ali će sve ostale troškove morati sami snositi, čime, rekla je Kosor, žele za sve osigurati jednake uvjete.

Najveći broj izaslanika dosad, kazala je Kosor, bit će izabran tajnim glasovanjem, njih 91 posto, dok će ostali biti odabrani prema dužnostima koje trenutno obavljaju.

Kriteriji za vođenje unutarstranačkih izbora utvrđeni su propisnikom koje je Nacionalno vijeće HDZ-a usvojilo jednoglasno, vodeći računa da svi kandidati imaju jednake uvjete i da svatko može sudjelovati u izbornom procesu tamo gdje živi, rekla je Kosor.