STRAH OD NAPADA

Pojačana opasnost od terorizma u Italiji

04.12.2008 u 13:32

Bionic
Reading

Strah od terorističkih napada u Italiji porastao je nakon uhićenja dvaju Marokanaca bliskih terorističkoj mreži Al Kaidi koji su navodno planirali napade u Milanu

RIM - "Ima dovoljno razloga za brigu. Ima terorista koji su spremni na atentate u Italiji. Dosad se mislilo da Italija služi fundamentalističkim teroristima samo kao logističko uporište", izjavio je u četvrtak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Izuzetno je važno pojačati sigurnosne mjere u cijeloj zemlji, upozorio je Frattini.

Njegov kolega iz vlade, ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni izjavio je da su uhićeni Marokanci imali u vidu različite ciljeve, među kojima su crkve, policijske vojarne i supermarketi u širem području Milana.

"U ovom je slučaju policija još jednom pokazala koliko su važne njezine preventivne akcije. Zahvaljujući našem sigurnosnom sustavu spriječili smo najgore", izjavio je Maroni

Upozorio je da bi nakon napada u Mumbaiu u Indiji međunarodni terorizam mogao izazvati krizu u cijelome svijetu.

Maroni će idućeg tjedna u Washingtonu sa svojim američkim domaćinima razmatrati strategiju učinkovitog sprječavanja napada.

Suradnja talijanskih i američkih sigurnosnih službi vrlo je uska, izjavio je Maroni, koji smatra da je talijanska policija "primjer učinkovitosti u cijeloj Europi".