BEL ETAGE (NA DEVET KATOVA)

Pogledajte u kakvom luksuzu će živjeti stanari na splitskom Duilovu

05.02.2016 u 19:24

  • +6

Luksuz na Duilovu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

S luksuznom deveterokatnicom na splitskom predjelu Duilovo s ukupno 42 stana Dalmacija je dobila novi koncept i standard stanovanja. Bel Etage, projekt tvrtke Pulić & partneri predstavlja luksuzan objekt, hibrid stambene zgrade i hotela s uslugom concierge, recepcijom koja radi non stop 24 sata i s pratećim pogodnostima, primjerice stanarima su na raspolaganju prostori za fitnes, spa s lounge barom i vanjski bazen. Zgrada na Duilovu od morske je obale udaljena stotinjak metara i tek nešto dalje su plaže na Žnjanu

Smještaj objekta na atraktivnoj lokaciji na istočnoj strani grada, na blagoj padini poviše obale s dojmljivom otvorenom vizurom prema moru i otocima je naravno glavni razlog relativno visoke cijene četvornog metra u zgradi. Cijena je u rasponu od tri do pet tisuća eura za četvorni metar. No uz lokaciju, zgrada je luksuzna i zbog načina gradnje, kvaliteta izvedbe i materijala, te usluga i pogodnosti koje pruža koncept concierge

Ispod zgrade je i garaža na dvije etaže, a ispred velika terasa s vrtom i bazenom. Gradnju objekta financirali su međunarodni investitori i to je razlog da se uz projekt navode dva arhitekta, poljski Mariusz Schlesiona i splitski Neno Kezić. Ipak najveći dio projektiranja, izvedbe i gradnje potpisuje splitski arhitektonski studio Arhipolis. Zato je naš sugovornik arhitekt Neno Kezić, nagrađivani splitski arhitekt.

On nam je objasnio da su međunarodni investitori imali jasnu koncepciju i kriterije za gradnju objekta koji može zadovoljiti luksuzne prohtjeve kupaca iz inozemstva. 'Investitor je pri planiranju vrlo precizno ciljao skupinu na tržištu koja ima interes za ovakve nekretnine i može ih platiti. Oni su postavili zadani okvir unutar kojeg smo radili', navodi Kezić.

'Osim prohtjeva investitora, zgrada je imala i određene urbanističke uvjete i volumen unutar kojeg smo projektirali. Naglasak smo stavili na južnu fasadu prema moru i istakli horizontalne linije na vertikalnom objektu. Uključili smo cijeli niz arhitektonskih i dekorativnih elemenata, klizne rešetkaste stjenke i staklene plohe na ogradama terasa', otkiva Neno Kezić.

Nadalje nam je objasnio da je zgrada tehnički opremljena na najvišoj razini, od nadzornog i sigurnosnog sustava do kvalitete odabira materijala i volumena stambenih jedinica. 'Stropovi su visinom iznad standarda. Na balkonima imamo i stabla, ne cvijeće. Nazvao bih to vertikalnim drvoredom. Ja sam to čak smjelije planirao, ali na kraju smo se našli s investitorom na optimalnom srednjem rješenju', priznaje.

Veličine stanova su u rasponu od 90 do 250 metara četvornih. Na vrhu su tri penthouse stana koji su najveći. Svi stanovi mogu se prilagoditi specifičnim prohtjevima potencijalnih kupaca. 'Ovakve nekretnine prodaju se završene, nema kupnje na osnovi nacrta i plana. Kupac dolazi na gotovo rješenje i već pri planiranju treba ukalkulirati mogućnost manjih izmjena', kaže Kezić.

Stanovi imaju mogućnost i montiranja kamina u sklopu postojećih rješenja. Penthouse stanovi osobito su atraktivni, veličine 250 metara četvornih i arhitekti su predvidjeli niz mogući varijanti uređenja interijera. Treba napomenuti da zgrada očekivano zadovoljava i visoke energetske i ekološke kriterije. Posebno je zanimljiv Kezićev način upotrebe tradicionalnog materijala, kamena na osobit, gotovo dizajnerski način.

U prizemlju je predvorje s recepcijom i koncept concierge podrazumijeva niz usluga za stanare. Posebno je zanimljiv detalj, naveden na internetskim stranicama Bel Etagea da usluga concierge osigurava posredovanje, naplatu i puni servis gostima u stanovima u kojima vlasnici rijetko borave.

Taj detalj puno govori o novom modelu investiranja u nekretnine, bilo da je riječ o vlasnicima iz Splita ili iz drugih zemalja. Kupnja ovakve luksuzne nekretnine zapravo je dugoročna investicija, osobito imajući u vidu činjenicu da je turistička sezona u Splitu sad već osam mjeseci u godini s tendencijom da se produlji na svih 12 mjeseci.

U Dalmaciji interes za luksuznim nekretninama zapravo ne jenjava i ovaj je projekt školski primjer. Glavni je adut Bel Etagea povoljna lokacija i dobra prometna povezanost s gradom. Jedina je mana objekta možda manji dio okoliša na Duilovu, posebno unutar kompleksa koji je još u vlasništvu MORH-a, uključujući zapušteno bungalov-naselje koje je zapravo dobar primjer modernizma.

Taj je prostor za sada djelomično degradiran, no ova će investicija vjerojatno potaknuti da se taj širi prostor, kojem nedostaje određenih urbanih sadržaja, dodatno oplemeni. Ti sadržaju nisu presudni za povremene goste, ali će biti važni za stalne stanovnike zgrade. Bel Etage već je dijelom useljen, no još traju radovi u interijeru nekih stanova koji se vjerojatno prilagođavaju potrebama i željama budućih stanara i vlasnika.