USUSRET DANU DRŽAVNOSTI

Pogledajte tko (ni)je sve bio kod Josipovića

20.06.2011 u 20:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je na primanju u prigodi Dana državnosti zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske te odao priznanje svima koji su pridonijeli da Hrvatska, u prigodi obilježavanja 20. obljetnice svoje neovisnosti, zaključuje vrlo zahtjevne pristupne pregovore s Europskom unijom

Uz čestitke sadašnjoj vladi, koja je uz izniman napor zaključila proces pristupanja EU, predsjednik Josipović je poručio kako se ne smiju zaboraviti ni zasluge prethodnih vlada, posebno one premijera Ivice Račana koja je 'otvorila naš europski put'. U ozračju 20. obljetnice donošenja Deklaracije o neovisnosti, posebnu je zahvalnost izrazio braniteljima koji su svoj život položili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Primanju, koje je u svom uredu u prigodi Dana državnosti priredio predsjednik Josipović, nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici sudske vlasti, vjerski velikodostojnici, članovi Glavnoga stožera, diplomatskog zbora, predstavnici gospodarstva i braniteljskih udruga te istaknute osobe iz nevladina sektora i kulture, kao što možete vidjeti i u pratećoj fotogaleriji.

Predsjednik je istaknuo da smo u protekla dva desetljeća uspješno rješavali brojne, često vrlo teške zadaće, od obrane i oslobođenja zemlje do izgradnje demokratskih institucija, ali, dodao je, bilo je i propusta i pogrešaka s kojima se sada učimo nositi.

'Zatvaranju očiju pred ratnim zločinima, kriminalnim dijelom pretvorbe i privatizacije te nepravdama svih vrsta - mora doći kraj', poručio je Josipović, dodavši da 'građani s pravom očekuju da europske vrijednosti, koje smo usvojili ispunjavajući kriterije za pristup EU, u punoj mjeri zažive u stvarnosti'.

U kontekstu najavljenog zatvaranja poglavlja i zaključivanja pregovora s EU, Josipović je odao priznanje svima iz vladajućih i oporbenih redova koji su pomagali u izgradnji europejstva u Hrvatskoj i poticali pozitivne reforme. Zahvalio je i hrvatskom pregovaračkom timu na velikom doprinosu našem budućem članstvu u EU, ali i svim europskim državama 'koje su nas korisnim savjetima, konstruktivnom kritikom i prijateljstvom poticale na reforme i dostizanje visokih kriterija'.

Ponovio je svoju uvjerenost da će građani na referendumu podržati pristupanje Hrvatske Uniji, te da ćemo kao članica EU-a 'imati veće mogućnosti da se borimo za svoje nacionalne interese, afirmiramo svoje posebnosti, nacionalni identitet te unaprijedimo gospodarstvo i ojačamo međunarodni položaj'.

Kao jedan od vitalnih hrvatskih interesa predsjednik je izdvojio i mir i stabilnost u regiji, uvjeren da je to interes i naših susjeda i cijele Europe.

'Kao odgovorna članica međunarodne zajednice, polazeći i od vlastitog strateškog nacionalnog interesa, nastojat ćemo zatvoriti otvorena pitanja u odnosima sa susjedima, koje nam je ostavio rat i naslijeđe propale zajedničke države, te im pomoći da i oni što prije postanu članicama Europske unije', rekao je predsjednik Josipović.

Čestitajući Dan državnosti i 20. obljetnicu neovisnosti, predsjednik je na kraju poručio da je budućnost u našim rukama, a ovisi o predanosti cilju da od naše domovine učinimo mjesto općeg blagostanja.

Bebić: ponosan sam na sve što je učinjeno u proteklih 20 godina

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, u prigodi Dana državnosti i 20. obljetnice Deklaracije o proglašenju samostalnosti Republike Hrvatske, istaknuo ponos na sve što je učinjeno u proteklih 20 godina, ali i upozorio da je još velik posao pred nama, u prvom redu u jačanju gospodarske konkurentnosti.

Dvadeset godina je relativno malo u povijesti jednog naroda i teško je naći zemlju u svijetu koja je za 20 godina, uključujući i rat i ratne žrtve, učinila sve ovo što i Hrvatska koja je danas članica NATO saveza i pred vratima Europske unije, rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić u izjavi novinarima nakon svečanog primanja u prigodi Dana državnosti u Uredu predsjednika.

U prigodi obilježavanja dvadesete godišnjice ustavne odluke o neovisnosti i deklaracije o samostalnosti, Bebić je, čestitavši građanima Dan državnosti, ustvrdio da 'trebamo još puno toga učiniti, popraviti gospodarsko stanje te se okrenuti novom i zahtjevnom tržištu'.

Kad se osvrnem, ponosan sam na sve što smo učinili, što smo za to imali dovoljno hrabrosti, snage i inventivnosti, 20. okrugla godišnjica državnosti velik je dan, rekao je Bebić poručivši da 'idemo dalje ostvarivati ono što još nismo za ovih 20 godina'.

Dvanaest udruga odbilo nazočiti primanju u povodu Dana državnosti

Dvanaest udruga proisteklih iz Domovinskog rata odbilo je poziv na večerašnje svečano primanje predsjednika Republike Ive Josipovića u povodu Dana državnosti, i to zbog nezadovoljstva selektivnim pozivanjem udruga branitelja iz Domovinskog rata, a poglavito zbog njegova negativnog stajališta o prijedlogu uređivanja prava hrvatskih branitelja ustavnim zakonom bez razgovora s predlagateljima - udrugama stradalnika iz Domovinskog rata.

Važnost i značenje doprinosa i uloge hrvatskih branitelja u uspostavi i očuvanju Republike Hrvatske nije samo u protokolarnim primanjima, nego i u radnim sastancima kojih dosad nije bilo, a koji bi, navodi se u pismu, pridonijeli promjeni stajališta predsjednika Republike Hrvatske i njegova ureda prema svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Dodaju da u duhu nacionalnog ponosa koji ih je nadahnjivao i u Domovinskom ratu čestitaju Predsjedniku Dan državnosti.

Pismo su poslale Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-e RH, Josip Đakić, predsjednik, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Đuro Dečak, predsjednik, Savez udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ivan Pšenica, predsjednik, Hrvatsko društvo logoraša, Danijel Rehak, predsjednik, Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Nedjeljka Balog, predsjednica, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm, predsjednik, udruga Prvi hrvatski redarstvenik, Zdravko Lončar, predsjednik, Nezavisni dragovoljci hrvatski, Slavica Hruškar, predsjednica, Hrvatska udruga vukovarskih branitelja Domovinskog rata 'Vukovar 91', Ivan Kovačić, predsjednik, Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, Marijan Smernić, predsjednik, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Naim Shala, predsjednik te Zajednica udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, Željko Marjanović, predsjednik.