sadržaj ugovora

Pogledajte što točno piše u povijesnom sporazumu Trumpa i Kim Jong-una

12.06.2018 u 09:22

Bionic
Reading

Nekoliko minuta nakon potpisivanja povijesnog ugovora između sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom samita u Singapuru fotoreporteri su uspjeli snimiti sadržaj ugovora koji je trebao ostati tajna do utorka poslijepodne

Naime, prema trećoj točki ugovora sjevernokorejska strana se obavezala da će 'raditi prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka', što je identično sadržaju sporazuma Kim Jon-una s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, potpisanim nakon njihovog sastanka u travnju ove godine.

Podsjetimo, u tzv. Panmunjom deklaraciji, koju su potpisali Kim i Moon 27. travnja, oba korejska čelnika usuglasila su zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka.

U ugovoru koji su potpisali Kim i Trump također stoji kako će u potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka sudjelovati i američka strana. Upitan kakvi će koraci biti poduzeti ukoliko Kim Jong-un potpiše dokument, američki predsjednik je samo kratko odgovorio kako 'obje strane započinju proces vrlo brzim koracima'.

Pored toga, sporazum podrazumijeva uspostavu novih odnosa dosad neprijateljskih zemalja na temelju 'želja dvaju naroda za mirom i napretkom', dok isti ugovor predviđa i otvorenu suradnju Washingtona i Pjongjanga u razmjeni i povratku zatočenika, nestalih u borbama te pronalasku posmrtnih ostataka onih koji su stradali tijekom razdoblja neprijateljstava.

  • +19
Trump i Kim Izvor: Profimedia / Autor: NN

Podsjetimo, nakon sastanka u Singapuru američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una pozvati u Bijelu kuću te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

'Svijet će vidjeti veliku promjenu', rekao je Kim nakon potpisivanja sporazuma, dodajući kako su obje strane 'odlučile ostaviti prošlost iza sebe'.

>>> Je li susret Trumpa i Kim Jong-una zbilja toliko 'povijesni', i hoće li uopće išta promijeniti?

Trump je prije potpisivanja rekao da je povijesni samit s Kimom prošao bolje nego što je itko očekivao.

  • +5
Kim Jong-un se prošetao uoči samita s Trumpom Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Povijesni samit Kima i Trumpa počeo je srdačnim rukovanjem ispred sjevernokorejskih i američkih zastava. Potom su kroz kolonadu otišli u knjižnicu te su razgovarali u četiri oka, uz prevoditelje.

Taj je razgovor trajao četrdesetak minuta, a zatim su im se pridružili članovi izaslanstva.

'Mislim da nas cijeli svijet gleda. Mnogo je ljudi mislilo da je ovo znanstvena fantastika', kazao je Kim američkom predsjedniku. Inače, Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji.